IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Канада иска да задължи стрийминг услугите да заделят бюджет за местно съдържание

Страната твърди, че ходът е свързан с културния ѝ суверенитет

15:58 | 04.11.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Gabby Jones/Bloomberg</em></p>

Снимка: Gabby Jones/Bloomberg

Канада предлага нови правила, които да принудят онлайн стрийминг услугите да заделят част от приходите си, за да финансират местно телевизионно и музикално съдържание. Това се случва в момент, в който правителството търси начини да накара глобалните дигитални играчи да имат по-голям принос към местната икономика, пише Wall Street Journal.

Ходът, разкрит от властите в страната, ще означава, че на стрийминг услуги като Netflix, Prime Video на Amazon, Disney+ и Spotify Technology ще им се наложи да отговарят на определени изисквания за канадско съдържание, като ще има повече програми, насочени към франкофонското и коренното население на страната.

Според най-новите финансови данни на канадския регулаторен орган в областта стрийминг услугите регистрират годишни приходи от около 5 млрд. канадски долара, което е еквивалентно на 3,77 млрд. щатски долара. Канада разглежда възможността за насочване на близо 1 млрд. канадски долара за създаването на местни сериали, филми и музика.

Всичко това е поредният пример как държавите се опитват да осигурят равни условия за своите индустрии и големите технологични компании, които не е задължително да са подчинени на местните закони, когато става въпрос за предоставяне на продукти, включително развлекателни такива, както и за плащане на данъци.

„Тук става дума за нашия културен суверенитет. Става въпрос за инвестиции и работни места. Става въпрос за справедливост“, коментира канадският министър на наследството Стивън Гилбо. „Ние искаме тези големи и богати компании да инвестират в канадски артисти по същия начин, по който канадските телевизионни оператори вече са задължени регулаторно“, посочи той.

Гибо твърди, че либералното правителство на Канада възнамерява да разгледа допълнителни въпроси, свързани с данъците на по-големите компании в технологичния сектор като Facebook и Google.

Дискусията за цифровия данък, подета от европейски страни като Франция, предизвика трансатлантически търкания и заплахи с мита от страна на Вашингтон върху европейски стоки и услуги за несправедливо нарочване на американски технологични компании.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още