IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Канада: Изпълнени са изиксванията за екстрадирането на Мън Уанджоу

Финансовият директор на Huawei очаква изслушванията по случая си през 2021 г.

22:43 | 03.08.20 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Darryl Dyck/Bloomberg</em></p>

Снимка: Darryl Dyck/Bloomberg

Канадският главен прокурор твърди, че изискванията за екстрадиране на главния финансов директор на Huawei Мън Уанджоу в Съединените щати по обвинения в банкови измами са изпълнени. Това сочат документи, представени в съда в Британска Колумбия, предава Ройтерс.

48-годишната Мън беше арестувана през декември 2018 г. по заповед на Съединените щати, в която се посочва, че тя е подвела банка HSBC за бизнес дейности на Huawei в Иран.

Оттогава Мън е под домашен арест във Ванкувър и се бори срещу екстрадицията си. По думите ѝ тя е невинна. Случаят предизвика дипломатически спор между Канада и Китай, а Пекин поиска Мън да бъде освободена. От своя страна, Китай задържа двама канадци след ареста на финансовия директор на Huawei.

Документите, които са били подадени миналата седмица, а в петък са стигнали до медиите, предшестват официалното изслушване пред комисия във връзка с това дали Мън трябва да бъде екстрадирана в САЩ. Въпросните изслушвания са планирани за април 2021 г.  

Документите включват доказателства в подкрепа на задържането на Мън и твърдят, че е изпълнено условието за извършено престъпление.

Изслушванията за екстрадиция не са пълен съдебен процес по повдигнатите обвинения от страна на САЩ, допълват текстовете. Вместо това целта е да се види дали има потенциал тези обвинения да се окажат валидни.

„Доказателствата показват, че госпожа Мън умишлено е представила неверни твърдения пред HSBC в опит да запази отношенията на Huawei с банката“, пише адвокатът на канадския министър на правосъдието и главен прокурор Дейвид Ламети. „Тъй като госпожа Мън признава, че тя е лицето, търсено в рамките на преследването и посочено в искането за екстрадиция, всички формални изисквания за изпълнението на ангажимента са установени“.

Huawei е отказала да коментира въпроса. Вместо това припомня старите си правни становища, които включват нейните аргументи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
hvdhhh@gmail.com
преди 3 години
Китай вече не е най доброто място за производство на електроника. Статистиката показва ?3.75 за час. Подобре когато погледнете къде е произведено ще пише направено във Виетнам
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
julian12
преди 3 години
И това ще се промени до няколко години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
Solar Power
преди 3 години
Със сигурност не е добре на всичко у дома да пише Made in China .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още