IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Канада разреши изслушване за екстрадиция на главния финансов директор на Huawei

Мън Уанджоу беше арестувана в края на миналата година

22:17 | 01.03.19 г.
<p>
	Мън Уанджоу.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Мън Уанджоу. Снимка: Ройтерс

Канадското правителство съобщи, че ще разреши изслушване за екстрадицията на главния финансов директор на Huawei Technologies, която беше задържана в Канада в края на миналата година, съобщи Ройтерс.

Мън Уанджоу, която в момента е под домашен арест, ще се яви пред съд във Ванкувър на 6 март, за да се определи датата на изслушването. Мън и Huawei трябва да отговарят на обвинения в САЩ в заговор за нарушаване на американските санкции срещу Иран.

„Днес представители на министерството на правосъдието на Канада издадоха нареждане, с което се поставя официално началото на процеса по екстрадиране по делото на госпожа Мън Уанджоу“, съобщи правителството в комюнике.

„Министерството е доволно, че… има достатъчно доказателства, които да бъдат представени на съдиите за вземане на решение за екстрадиция“, допълни същият източник.

Правни експерти прогнозираха, че Отава ще даде зелена светлина на екстрадирането на Мън Уанджоу в САЩ предвид близките правни връзки между Канада и САЩ.

Но може да минат години, преди тя да бъде върната в САЩ, тъй като бавната съдебна система на Канада позволява обжалване на много от решенията.

Ходът вероятно ще влоши вече обтегнатите отношения между Канада и Китай, който настоява за освобождаването на Мън.

След задържането й Китай арестува двама канадци по съображения за националната сигурност, а по-късно китайски съд осъди на смърт канадец, който преди това бил изпратен в затвора за наркотрафик.

Канадският министър на правосъдието Дейвид Ламети е отказал коментар.

Канадското посолство в Отава, Huawei и адвокатът на Мън Дейвид Мартин не са били открити за коментар.

Американският президент Доналд Тръмп съобщи пред Ройтерс през декември, че ще се намеси, ако това отговаря на интересите на националната сигурност или помогне за постигането на търговско споразумение с Китай. Отава заяви, че екстрадицията не бива да бъде политизирана. Миналата седмица Тръмп омаловажи възможността за снемане на обвиненията срещу Мън.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:41 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още