IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кибер атаки спряха търговията с въглеродни емисии в ЕС

ЕК прикани към по-стриктни мерки за сигурност след кражбата на квоти за 7 млн. евро

10:20 | 20.01.11 г.
Автор - снимка
Създател
Кибер атаки спряха търговията с въглеродни емисии в ЕС

Европейска схема за търговия с емисии (EU ETS) претърпя най-голямото прекъсване в своята история, след като регулаторните органи спряха по-голямата част от търговията с емисии, за да се справят с атаки от страна на кибер крадци, съобщава Financial Times.

Европейската комисия (ЕК), която е изпълнителен орган на ЕС, заяви, че търговията с емисии ще бъде спряна "поне" до 26 януари. От комисията поискаха страните членки да предприемат бързи мерки за подобряване на сигурността на архивите, където се съхранява информация за търгуваните квоти.

ЕК е взела това решение след разкритие, че квоти за емисии на стойност 7 млн. евро са били откраднати от сметка в Чешката република.

През последните дни кибер престъпници са успели да проникнат също и в сметки за търговия с емисии, открити в Австрия, Полша, Гърция и Естония, съобщават от ЕК.

Европейска схема за търговия с парникови емисии ETS е най-голямата в света.През миналата година оборотът на изтъргуваните в рамките на схемата въглеродните емисии стигна 90 млрд. евро.

Схемата е ключов елемент в стремежите на ЕС да се превърне в световен лидер в намаляването на емисиите на парникови газове, които според повечето учени допринасят за глобалното затопляне.

Платформата за търговия с въглеродни емисии в ЕС стартира през 2005 г. и главната й цел е да се насърчат инвестициите на компаниите, които трябва да купуват квоти за покриване на годишните си въглеродни емисии, в по-малко замърсяващи околната среда технологии.

Най-ефективните компании могат да печелят от вложенията си в по-малко замърсяващи нови технологии като търгуват и продават неизползваните си квоти.

ЕК предложи по-строги мерки за сигурност през 2010 г., след като се установи, че хакери са проникнали в регистрите, където се съхранява информацията за квотите.

Няколко от страните членки в ЕС, които са отговорни за сигурността на своите регистри обаче протестираха срещу изискваните от ЕК промени, защото не могат да си ги позволят.

Експерти от ЕК и страните членки се очаква да се срещнат в петък, за да обсъдят последните хакерски атаки. От ЕК смятат, че инвестиция от десетки хиляди евро в областта на сигурността може да предотврати загуби за милиони евро.

Европейската схема за търговия с емисии отдавна е обект на критика от страна на европейски производители, които се оплакват, че тя налага допълнителна тежест върху тях в сравнение с конкурентите им от Китай и Индия, които не са обхванати от подобен режим.

От друга страна природозащитни организации и някои политически фигури твърдят, че цената на въглеродните квоти е твърде ниска, за да бъдат ефективни - отчасти поради изобилието на свободни квоти, раздадени през първите години от съществуването на схемата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още