IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кибер атаките носят все по-голям риск за бизнеса

Все повече мениджъри считат, че компаниите им могат да бъдат обект на подобни измами, показва проучване на PwC

17:07 | 04.03.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Случаите на компютърни измами растат, а корпоративните ръководители ги възприемат като носещи все по-голям риск за организациите им. Това показват резултатите от осмото глобално проучване на стопанската престъпност на PwC за 2016 г. Global Economic Crime Survey, проведено в периода юли 2015 г. - февруари 2016 г.

За пръв път след финансовата криза резултатите от проучването на PwC, което се провежда на всеки две години, показват спад, макар и незначителен, в нивото на отчетените случаи на стопански престъпления – от 37% през 2014 г. до 36% през 2016 г.

Най-често срещаните престъпления са присвояване на активи (64%), компютърни измами (32%) и корупция (24%).

Анкетата на консултантската компания отчита ръст на случаите на компютърни измами с 8%, като достигат 32%, докато 53% от участниците в проучването са започнали да възприемат този вид измами като все по-голям риск за своите организации през последните 24 месеца.

34% считат, че има вероятност техните организации да бъдат обект на подобни измами през следващите 24 месеца. Независимо от големите финансови загуби, които организациите регистрират вследствие на компютърни измами, участниците посочват, че най-големите щети за бизнеса им идват от накърнена репутация, както и от правни, инвестиционни и други разходи за прилагане на съответните регулаторни изисквания.

В отговор на компютърните измами само 37% от запитаните от PwC посочват, че имат ефективен план за реакция в случай на кибер атака. Почти една трета нямат такъв план, като 14% от тях дори не планират да въведат подобна стъпка.

45% от анкетираните бизнес лидери считат, че правоприлагащите органи в техните държави не притежават необходимите умения и ресурси за борба с кибер престъпността.

Според повече от половината от участниците, или 54% от всички, ръководителите по-скоро биха били склонни дадена бизнес трансакция да не бъде осъществена, отколкото да платят подкуп. 13% от участниците отговарят, че през последните две години им е бил искан подкуп, а други 15% считат, че са загубили бизнес възможност заради конкурент, за когото мислят, че може да е платил подкуп.

Един от пет респонденти не знаят дали в организацията им съществува официална програма за етика и съответствие.

Проучването на PwC издава и че 20% от запитаните смятат, че е възможно през следващите 24 месеца техните организации да бъдат обект на някои от най-често срещаните стопански измами – присвояване на активи, компютърни престъпления или корупция.

Тази година проучването, което се провежда на всеки две години, е извършено сред 6 337 организации от 115 държави. 45% от участниците в него са членове на Съвет на директорите или Надзорен съвет, 30% са ръководители на отдели/бизнес звена, 59% от организациите, взели участие, са част от международни компании, 37% са публично търгувани дружества.

Участниците са представители на различни сектори – финансови услуги (24%), потребителски услуги (14%), технологии (7%), индустриални (35%) и професионални услуги (6%).

България е редовен участник в проучването от 2003 г. насам, но се очаква резултатите от проучването за нашата страна да бъдат публикувани в периода март-април 2016 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още