IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кибер атаките от Китай нарастват лавинообразно

Финансовите престъпления в мрежата обаче са дирижирани най-вече от САЩ и Източна Европа

14:28 | 23.04.13 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Описвайки щетите от хакерските атаки, тази седмица китайски генерал направи аналогия с последиците от ядрено нападение. Ако случаят наистина е такъв, то интензитетът на изстреляните от неговата страна виртуални бойни глави е достигнал рекордни нива, пише Bloomberg.

За четвъртото тримесечие на миналата година Китай е генерирал 41% от кибер атаките по света, разкрива изследване на Akamai Technologies. На второ място се нареждат САЩ със скромните 10%.

Изследването е публикувано в момент, когато отношенията между САЩ и Китай и без това са обтегнати именно по темата за кибер сигурността – все по-актуален проблем, след като на практика всички публични и частни компании, включително обекти, свързани с националната сигурност като ядрени централи, прехвърлят контрола над операциите си в мрежата.

Китайското правителство нееднократно е отхвърляло обвиненията в световните медии, че по някакъв начин е свързано с хакерските атаки, генерирани в страната.

По-рано тази седмица на среща с главно командващия на щабовете на американската армия генерал Мартин Демпсей, Фан Фенхуей, председател на щаба на Китайската освободителна армия, заяви, че Китай се противопоставя на кибер атаките и желае да защити мира в киберпространството.

През последната година генерираните в Китай кибер атаки са се увеличили 3 пъти, докато спрямо предходното тримесечие нарастването е с 33%, разкриват данните на Akamai.

През февруари Bloomberg Businessweek съобщи, че зад някои от атаките стои именно Китайската освободителна армия.

В отделен доклад на Verizon Communications се посочва, че Китай е свързан с 96% от всички случаи на шпионаж в глобален мащаб. Хакерските атаки от Китай като цяло имат за цел кражба на интелектуална собственост и държавни тайни.

Финансовите престъпления, като например кражбата на информация от кредитни карти, са дирижирани най-вече от САЩ и Източна Европа, особено Румъния, България и Русия.

Освен Китай и САЩ в класацията на страните, където се генерират най-много кбер атаки според доклада на Akamai Technologies, се нареждат Турция, Русия, Тайван, Бразилия, Румъния, Индия, Италия и Унгария.

Дейвид Белсън, редактор на доклада, изтъква, че част от трафика, генериран при атаките, вероятно идва от компютри, заразени с вирус от хакери от други страни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:23 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още