IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Киберсигурността като елемент от националната ни сигурност

Интернет е неконтролируем канал за дезинформация, е записано в Националната стратегия "Киберустойчива България"

12:29 | 13.04.16 г. 3
<p>
	Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Киберсигурността е ключов елемент от националната сигурност на държавата. Това е записано в Националната стратегия "Киберустойчива България 2020", която беше официално публикувана за обсъждане броени дни преди заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност, свикан от президента Росен Плевнелиев.

Основната тема на съвета утре ще бъде именно сигурността в киберпространството.

Анализ на експертите от Съвета по сигурността показва какви са силните и слабите страни, възможностите и заплахите за киберсигурността на страната. От него е видно, че ниската технологична култура в част от структурите на централната и местната изпълнителна власт е една от слабите страни на България в тази сфера.

В текстовете като слаби страни се разглеждат още и липсата на ясни политики и правила за осигуряване на киберсигурност, както и неразвита правна рамка по този въпрос. Същевременно няма свързаност и между системите, ангажирани с киберсигурността, липсва и разбиране на важността на този проблем, смятат авторите на стратегията.

Силни страни на България обаче са бързият интернет, високата степен на проникване на информационните технологии, както и висококвалифициран човешки ресурс.

Сред възможностите за страната за осигуряване на киберсигурността авторите на стратегията виждат привличането на „неангажиран човешки ресурс“ - включително и от сивия сектор, хакери и т.н. Като заплахи обаче са посочени икономическата изостаналост на страната и нарастването на дигиталната зависимост.

Високата степен на използване на социалните мрежи, които могат да бъдат разглеждани като канал за възможно проникване, шпионаж и тероризъм, също е част от заплахите пред киберсигурността в България. Заплаха е експанзията на облачните услуги, защото при тях сигурността не е гарантирана.

Като цяло интернет е неконтролируем канал за дезинформация, защото чрез него лесно може да бъде създадена паника, психоза, финансова нестабилност, и други, е записано още в стратегията. Според авторите й основните източници на организирани кибератаки може да са държавни, военни и терористични организации, индустриален шпионаж, киберпрестъпници.

Ето и как ще изглежда системата за национална киберсигурност и устойчивост

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 00:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 1
abdul
преди 7 години
Муахахаха.. В цялата тая история само едно нещо има смисъл - "..Евклидис Цакалотос заминава за Вашингтон.."Всичко останало е боза.Гърция е приета в ЕС и ЕЗ и Шенген и НАТО ЗАРАДИ Вашингтон и само Вашингтон може да я изкара от там.Останалите само ще повтарят като папагали каквото каже Вашингтон.Защо? Ами защото Вашингтонски кораби, военни и оръжия защитават Европа в момента. Затова.Европейският плурализъм адски много дразни Вашингтон и не е ясно точно в кой момент на Вашингтон ще му писне от цялата тази работа и ще реши да рестартира окончателно Европа..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
redcretin
преди 7 години
http://***.e-crimeacademy.com/iavor_bg.htmlЯко смешно, "международна" ламерска академия :) Всеки начинаещ ще ги прегази за половин час.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 3
abdul
преди 7 години
"но без да нарушава основните права и свободи на гражданите"Муахахахахах :-)Ами как? :-DСАЩ си инсталират системите за следене в българия, за което си плащат с военна сигурност и партньорство. Но овчарът им иска киберконтрол тук. Задължително. Иначе няма как да се контролира стадото, да не взима "погрешни" решения..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още