IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кирил Петков: Очаквам икономически прогрес в областта на природните науки

Най-големите иновации в следващите 50 години ще бъдат в здравеопазването и в начина, по който ще се справяме с болестите, прогнозира собственикът на ProViotic

11:15 | 07.11.18 г.
Кирил Петков: Очаквам икономически прогрес в областта на природните науки

Икономически прогрес в областта на природните науки прогнозира Кирил Петков, собственик на ProViotic, в предаването "Бизнес среща" на Bloomberg TV Bulgaria.

"Първият ми реален бизнес беше през 2006 г. Върнах се в България след MBA и инвестирахме в недвижими имоти. След 2009 г. насочих фокуса си на друго място. Разбрах, че риъл естейта (секторът на недвижимите имоти - бел. ред.) може да бъде добро място за правене на пари, но може би не ми беше достатъчно интересно. Реших да се фокусираме повече в иновации и иновационен арбитраж между Северна Америка и България, използвайки учените в България и атакувайки пазара в Америка", разказа той в интервю на социалния предприемач Борис Колев, който влезе в ролята на водещ в предаването.

По повод третия рожден ден на единствената бизнес телевизията в България – Bloomberg TV Bulgaria, вместо Таня Кръстева в ролята на водещ влизат четирима предприемачи и мениджъри.

“От всеки провал съм излизал позитивно, посочи Кирил Петков. – Между успеха и провала понякога има голяма доза късмет. В нашите курсове към СУ “Св. Климент Охридски” преподаваме микроикономика на конкурентоспособността и в посоката на научните изследвания приложих на практика теорията, преподавана на лекциите."

По думите му в природните науки все още няма такъв икономически прогрес, какъвто има в ИТ сферата, но предприемачът е убеден, че той предстои. Петков е категоричен, че добрата идея е в основата на успеха.

"Иновацията на ProViotic я измислихме в България. Отидох в Ню Йорк и моят първи клиент се впечатли от идеята за биоконсервант за сокове, но елементът на репутацията на България надделя. В Харвард се съгласиха, но интелектуалната собственост се подели с тази в университета. Върнах се в България, изградихме цялостната разработка. В Харвард я потвърдиха и взехме бранда. Тази разработка всъщност е с български учени, утвърдена в Харвард. Така се издига и имиджът на нашите учени", смята собственикът на ProViotic.

Той е на мнение, че най-големите иновации в следващите 50 години ще бъдат в здравеопазването и в начина, по който ще се справяме с болестите. "Досега сме способствали за справянето с крайните симптоми. Ще започнем да третираме основополагащите фактори за развитието на болестите. Ще се променят клиничните изследвания", очаква Кирил Петков.

Повече по темата вижте във видео материала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още