IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай е отворен за още преговори по сделката на Qualcomm и NXP

Американската компания обаче официално прекрати споразумението

10:21 | 27.07.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Китайският пазарен регулатор заяви, че все пак се е надявал да намери решение на антитръстовите притеснения, които провалиха придобиването на NXP Semiconductors от Qualcomm за 44 млрд. долара, след като по-рано заяви, че предложенията от двете компании за преодоляване на проблемите не са достатъчни, предава Ройтерс.

Базираната в САЩ Qualcomm се отказа от сделката в четвъртък. Това щеше да е най-голямото придобиване в сектора за чипове, но отказът от сделката бе обявен след крайния срок, който двете компании си бяха дали за получаване на одобрение от китайския регулатор. Такова обаче така и не дойде.

Китайската държавна администрация за пазарна регулация (SAMR) заяви днес, че предложенията, дадени от фирмите за решаване на притесненията на Китай, са били неефективни, но регулаторът се е надявал да продължи комуникацията си с Qualcomm.

Ходът от страна на Китай вероятно се случва прекалено късно, за да се възроди сделката, която се намира и в епицентъра на политическите битки между Вашингтон и Пекин в момента.

След като сделката се разпадна, двете компании обявиха голямо обратно изкупуване на акции, а Qualcomm вече е платила глоба от 2 млрд. долара на NXP за развалянето на споразумението.

„Появило се ден след крайния срок, моето мнение е, че изявлението на SAMR има за цел да се противопостави на предположенията, че процесът по одобрение на сделката е политизиран, а не да я възроди“, коментира Андрю Гилхолм, директор анализи за Китай и Северна Азия в консултантската компания Control Risks.

Провалът на сделката може да обтегне допълнително отношенията между Вашингтон и Пекин на фона на търговската война.

Qualcomm - най-големият производител на чипове за смартфони в света, заяви в сряда, че ще се откаже от сделката за NXP, освен ако в последния момент не получи одобрение от Китай. Но SAMR така и не каза дума, докато крайният срок в крайна сметка не изтече.

Днес регулаторът заяви, че е отворен да продължи преговорите за одобряването на сделката. Той добави, че сегашният период за разглеждане на споразумението изтича на 15 август, а срокът може да се удължи до 14 октомври.

Запитана за коментар във връзка с изявлението на SAMR, говорителката на Qualcomm посочи официалното прекратяване на сделката. NXP не е открита веднага за коментар по въпроса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:24 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още