IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай готви ограничаване на износа на технологии за САЩ

Китай изгражда механизъм за управление, за да защити ключовите китайски технологии, посочва главният редактор на китайския официоз Global Times Ху Сидзин

15:54 | 08.06.19 г. 6
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Китайските власти ще създадат механизъм за управление на технологиите, който ще предвижда ограничаването на износа. Това посочва главният редактор на официоза на Китайската комунистическа партия Global Times.

„На базата на това, което знам, Китай изгражда механизъм за управление, за да защити ключовите китайски технологии“, посочва Ху Сидзин в туит, без да посочва откъде разполага с информацията, цитиран от Bloomberg. „Това е голяма стъпка за подобряване на тяхната система и също така ход за противопоставяне на американските действия. Щом веднъж влезе в сила, някои части от технологичния износ за САЩ ще бъдат обект на контрол“, допълва още Ху.

Той редовно публикува туитове за китайските международни отношения, като често съобщава информация, позовавайки се на авторитетни източници, без да разкрива самоличността им. И макар Global Times не винаги да отразява възгледите на китайските лидери, то по думите на Ху вестникът огласява мнения, които официалните представители не могат.

Американското правителство предприе мерки за ограничаване на достъпа на Huawei Technologies Co. до пазара в САЩ както за продажба на своя продукция, така и за покупка на части. Тази мярка допълнително разшири търговския конфликт между Пекин и Вашингтон, които така и не можаха да намерят решения в поредния кръг от двустранни преговори.

Миналата седмица китайските власти съобщиха, че изготвят списък от т. нар. „ненадеждни“ компании, които според тях вредят на интересите на местните предприятия – решение, което би могло да се отрази на хиляди чуждестранни фирми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 9
Имхотеп
преди 4 години
Не си много умен.От руски тр ол не може много да се очаква
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 14
honaniga
преди 4 години
Китай износител на технологии ми звучи като китайска класическа музика и известни китайски художници и писатели.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 8
ABBA
преди 4 години
Заводите са държавни, съдържанието е на частници.Що е държавно, значи е партийно.Включая огромните планини излишъци доларес от търговията!Държавни излишъци. Т.е. под крилото на партията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 6
data
преди 4 години
Как кво - има китайци в изобилие
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още