IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай използва блокчейн технология, за да помогне на фирми, засегнати от вируса

Вече са раздадени над 200 млн. долара през системата

09:22 | 17.02.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Qilai Shen/Bloomberg</p>

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Докато китайските власти бързат да подкрепят компаниите, които се опитват да преживеят ефекта от разпространението на коронавируса, блокчейн технологията показва потенциала си в една старомодна финансова система, пише CNBC.

От Китайската нова година насам, 87 базирани в Китай компании са получили над 200 млн. долара заеми чрез трансгранична, пилотна блокчейн финансова платформа, обяви на пресконференция Сюен Чанън, заместник-директор на валутната администрация в азиатската страна. Той не уточни от коя дата е започнал процесът.

Празникът беше удължен с три дни до 2 февруари, в опит да се ограничи разпространението на вируса, който уби над 1500 души. Повече от половината Китай отложи започването на работния процес с поне седмица, а много части от страната все още са далеч от нормалните си дейности.

„Трансграничните, финансови платформи за блокчейн услуги могат да играят по-голяма роля и да помогнат на малките и средните компании да подобрят ефективността си и да имат удобството да получават финансиране от износна търговия и друга финансова кредитна подкрепа“, коментира Хенри Ма, главен информационен директор на подкрепяната от Tencent онлайн банка WeBank.

По-малките частни компании са сред тези, които понасят най-голям удар от коронавируса. През последните няколко седмици правителството и местните власти обявиха на няколко пъти, че отпускат подкрепа на по-малките фирми, които са отговорни за повече от половината от националния икономически растеж и заетостта.

Това е стъпка напред в усилията на националното правителство за последните няколко години, докато то се опитва да подобри достъпа на частните компании до финансиране в една доминирана от държавата система, без установени кредитни оценки и предпочитания към държавните предприятия.

Към петък вечерта банки и финансови инстуции бяха отпуснали над 537 млрд. юана (76,9 млрд. долара) кредити за борба с вируса, обясни на същата пресконференция в Пекин Лян Тао, заместник-ръководител на Китайската комисия за регулация на банките и застрахователната дейност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още