Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Китай може да се превърне в лидер в 5G технологиите

Пред новото поколение мрежи стоят редица предизвикателства

Китай може да се превърне в лидер в 5G технологиите

Снимка: Архив Ройтерс

Следващата революция в мобилните технологии изглежда ще бъде водена от Китай.

5G, петото поколение мобилна мрежа, все още не съществува, но има за цел да донесе по-бързи скорости за пренос на данни и повече широколентов интернет, който да се справя с нарастващите нива на уеб трафика, пише CNBC.

Анализаторите от CCS Insight прогнозират, че технологията ще заработи до 2020 г. и в доклад посочват, че до 2023 г. ще има над 1 млрд. потребители на 5G. Повече от половината от тях ще са базирани в Китай.

„Китай ще доминира в 5G благодарение на политическите си амбиции да води в технологичното развитие, неумолимия растеж на местния производител Huawei и изключителната скорост, с която потребителите се насочиха към 4G връзките“, коментира Марина Койчева, вицепрезидент Прогнозирания в CCS Insight.

CCS Insight твърди, че 5G ще бъде по-бърза от всяка друга предходна мобилна технология, като САЩ, Южна Корея и Япония ще се борят за пускането на първата търговска мрежа.

Точните спецификации на технологията за 5G предстои да бъдат одобрени в международен план и все още има няколко неизвестни около нея. В това число влизат как и къде мрежовите оператори ще поставят голям брой нови базови станции, липсата на ясен бизнес модел за операторите, както и потребителското желание да избират нови смартфони, посочват от CCS Insight.

В Европа пазарната фрагментация, достъпът до спектъра и влиянието на регулаторите носят допълнителни предизвикателства.

Но няколко технологични фирми се опитват да покажат прогрес в 5G. Производителят на чипове Qualcomm тази седмица заяви, че е показала първата работеща 5G връзка на мобилно устройство. За целта тя е използвала своя чип Snapdragon X50 NR.

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Веселина Василева
Още по темата: Новини

Последни новини

Коментари (0)


Още от Новини
Илън Мъск изтри страниците на Tesla и SpaceX от Facebook