IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай налага по-строги инвестиционни правила за Big Tech

Технологичните гиганти в страната ще трябва да искат одобрение за сключването на големи сделки

14:53 | 19.01.22 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Brent Lewin/Bloomberg</em></p>

Снимка: Brent Lewin/Bloomberg

Китай е уведомил някои компании за новите правила, които изискват най-големите интернет фирми в страната да искат одобрение за инвестиционни сделки – механизъм, който вероятно ще ограничи възможностите за растеж на местните технологични гиганти чрез придобивания, твърдят източници на Wall Street Journal, запознати с въпроса.

Основният интернет регулатор в страната - Администрацията на кибепространството на Китай, наскоро създаде нов механизъм, който изисква интернет компаниите да искат официално одобрение на сделките си, ако имат по 100 млн. потребители и повече или ако за миналата година имат поне 10 млрд. юана приходи, т.е. еквивалента на 1,57 млрд. долара, допълват източниците.

По думите им регулаторът е уведомил за това някои компании тази седмица.

Новите правила бяха обявени след година на сериозни мерки срещу китайския интернет сектор. Случващото се може да доведе до засилен регулаторен натиск върху подобни сделки и дори да блокира интернет компаниите да правят определени инвестиции, коментират източници.

Правилата ще засегнат най-големите технологични компании в Китай, включително Tencent Holdings, Alibaba Group Holding и ByteDance. Продуктите на всяка от тях имат поне по милиард активни потребители.

Администрацията на киберпространството на Китай, Tencent и Alibaba не са отговорили на запитванията за коментар.

Говорител на базираната в Пекин ByteDance, която управлява хитовата платформа за кратки видеа TikTok, коментира, че компанията разпуска стратегическия си инвестиционен екип, който служи като звено за рискови инвестиции.  

Източници, запознати с въпроса, твърдят, че решението е взето в отговор на новите правила и че десетки служители, които са били част от екипа, сега са прехвърлени на други позиции или са съкратени.

Запитан дали решението е в резултат на новата регулация, говорителят посочва, че е взето по-рано тази година, за да „се засили координацията между стратегическите проучвания и бизнеса“. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още