Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Китай налага по-строги инвестиционни правила за Big Tech

Технологичните гиганти в страната ще трябва да искат одобрение за сключването на големи сделки

Китай налага по-строги инвестиционни правила за Big Tech

Снимка: Brent Lewin/Bloomberg

Китай е уведомил някои компании за новите правила, които изискват най-големите интернет фирми в страната да искат одобрение за инвестиционни сделки – механизъм, който вероятно ще ограничи възможностите за растеж на местните технологични гиганти чрез придобивания, твърдят източници на Wall Street Journal, запознати с въпроса.

Основният интернет регулатор в страната - Администрацията на кибепространството на Китай, наскоро създаде нов механизъм, който изисква интернет компаниите да искат официално одобрение на сделките си, ако имат по 100 млн. потребители и повече или ако за миналата година имат поне 10 млрд. юана приходи, т.е. еквивалента на 1,57 млрд. долара, допълват източниците.

По думите им регулаторът е уведомил за това някои компании тази седмица.

Още по темата

Новите правила бяха обявени след година на сериозни мерки срещу китайския интернет сектор. Случващото се може да доведе до засилен регулаторен натиск върху подобни сделки и дори да блокира интернет компаниите да правят определени инвестиции, коментират източници.

Правилата ще засегнат най-големите технологични компании в Китай, включително Tencent Holdings, Alibaba Group Holding и ByteDance. Продуктите на всяка от тях имат поне по милиард активни потребители.

Администрацията на киберпространството на Китай, Tencent и Alibaba не са отговорили на запитванията за коментар.

Говорител на базираната в Пекин ByteDance, която управлява хитовата платформа за кратки видеа TikTok, коментира, че компанията разпуска стратегическия си инвестиционен екип, който служи като звено за рискови инвестиции.  

Източници, запознати с въпроса, твърдят, че решението е взето в отговор на новите правила и че десетки служители, които са били част от екипа, сега са прехвърлени на други позиции или са съкратени.

Запитан дали решението е в резултат на новата регулация, говорителят посочва, че е взето по-рано тази година, за да „се засили координацията между стратегическите проучвания и бизнеса“. 

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Велосипедите ли ще са новият хит на микромобилността в София?