IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай отново "замрази" издаването на лицензи за нови игри

Решението е удар за гигантите Tencent и NetEase

12:45 | 09.09.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Китайските регулатори временно ще замразят процеса по издаване на одобрения на всички нови онлайн игри. Това е тежък удар за Tencent Holdings и Netease, пише South China Morning Post, цитиран от Bloomberg.

Представители на властта и регулатора на индустрията са оповестили решението си пред ръководителите на Tencent и NetEase, извикани на среща в сряда, съобщава вестникът, позовавайки се на свой източник, запознат с въпроса.

Одобренията на игрите са спрени, докато правителството измисли как да намали броя на игрите на пазара, твърди втори източник на изданието.

Tencent и NetEase поведоха разпродажбите на китайски акции в Хонконг, след като информационна агенция Xinhua обяви, че властите са поканили гейминг компаниите на среща, за да обсъдят допълнителния контрол върху индустрията.

Администрацията на Си Дзинпин води кампания за ограничаване на зависимостта на непълнолетните към игрите, намалявайки растящите разходи за виртуални елементи и подтиквайки младите към по-продуктивни занимания. Но агенцията не споменава нищо за спирането на одобренията на игри.

Това не е първият път, в който Пекин предприема подобни действия. През 2018 г. той замрази процеса по издаване на лицензи за монетизация за период от няколко месеца, отчасти за борба със зависимостта и късогледството при децата. Това доведе до първия спад на печалбата на Tencent от поне десетилетие и помогна за изтриването на близо 200 млрд. долара от пазарната ѝ капитализация в някакъв момент.

Представителите на Tencent и NetEase не са отговорили веднага на запитването за коментар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:55 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още