IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай подготвя антитръстово разследване на Google

Въпросът е повдигнат още миналата година от Huawei Technologies, твърдят източници на Ройтерс

17:09 | 30.09.20 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Krisztian Bocsi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Китай се подготвя за започването на антитръстово разследване на Google във връзка със злоупотреба с доминиращата позиция на мобилната операционна система Android с цел ограничаване на конкуренцията, твърдят двама източници на Ройтерс, запознати с въпроса.

Случаят е предложен миналата година от производителя на телекомуникационно оборудване Huawei Technologies и е подаден за преглед от главния пазарен регулатор на антитръстовата комисия към Държавния съвет, допълват източниците.

Според един от тях решението дали формално да се премине към разследване може да бъде взето още през октомври и може да бъде свързано с обтегнатите отношения между Китай и Съединените щати.

Потенциалното разследване следва редица действия от страна на администрацията на американския президент Доналд Тръмп срещу китайските технологични компании във връзка с опасения за националната сигурност.

Тези действия включват добавянето на Huawei Technologies в черния търговски списък на САЩ, отправянето на заплахи за подобни действия срещу Semiconductor Manufacturing International Corp и нареждането на собственика на TikTok – ByteDance да продаде бизнеса си в САЩ.

Всичко това се случва в момент, в който Китай се подготвя за големи промени в антитръстовото си законодателство, а предложените изменения включват и значително увеличаване на максималните глоби и разширяване на критериите за оценка на това колко голям е контролът на една компания върху пазара.

Потенциалното разследване ще разгледа и обвиненията, че пазарната позиция на Google може да причини „огромни щети“ на китайски компании като Huawei, тъй като загубата на поддръжката на американския технологичен гигант за операционни системи, базирани на Android, би довела до загуба на доверие и приходи, посочва втори източник.

Източниците нямат право да коментират публично въпроса и отказват да разкрият имената си. Google не е коментирала веднага въпроса, докато Huawei е отказала да коментира.

Главният пазарен регулатор в Китай – Държавната администрация за пазарна регулация, и Държавният съвет също не са отговорили незабавно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още