Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Китай подготвя антитръстово разследване на Google

Въпросът е повдигнат още миналата година от Huawei Technologies, твърдят източници на Ройтерс

Китай подготвя антитръстово разследване на Google

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Китай се подготвя за започването на антитръстово разследване на Google във връзка със злоупотреба с доминиращата позиция на мобилната операционна система Android с цел ограничаване на конкуренцията, твърдят двама източници на Ройтерс, запознати с въпроса.

Случаят е предложен миналата година от производителя на телекомуникационно оборудване Huawei Technologies и е подаден за преглед от главния пазарен регулатор на антитръстовата комисия към Държавния съвет, допълват източниците.

Според един от тях решението дали формално да се премине към разследване може да бъде взето още през октомври и може да бъде свързано с обтегнатите отношения между Китай и Съединените щати.

Потенциалното разследване следва редица действия от страна на администрацията на американския президент Доналд Тръмп срещу китайските технологични компании във връзка с опасения за националната сигурност.

Тези действия включват добавянето на Huawei Technologies в черния търговски списък на САЩ, отправянето на заплахи за подобни действия срещу Semiconductor Manufacturing International Corp и нареждането на собственика на TikTok – ByteDance да продаде бизнеса си в САЩ.

Още по темата

Всичко това се случва в момент, в който Китай се подготвя за големи промени в антитръстовото си законодателство, а предложените изменения включват и значително увеличаване на максималните глоби и разширяване на критериите за оценка на това колко голям е контролът на една компания върху пазара.

Потенциалното разследване ще разгледа и обвиненията, че пазарната позиция на Google може да причини „огромни щети“ на китайски компании като Huawei, тъй като загубата на поддръжката на американския технологичен гигант за операционни системи, базирани на Android, би довела до загуба на доверие и приходи, посочва втори източник.

Източниците нямат право да коментират публично въпроса и отказват да разкрият имената си. Google не е коментирала веднага въпроса, докато Huawei е отказала да коментира.

Главният пазарен регулатор в Китай – Държавната администрация за пазарна регулация, и Държавният съвет също не са отговорили незабавно.

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Новата прогноза на Activision Blizzard предполага, че бумът в гейминга отшумява