IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай подготвя нов план за индустрията си за киберсигурност

Страната иска да развие сектора, който може да достигне над 38 млрд. долара до 2023 г.

10:18 | 12.07.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Китайското министерство на индустрията и информационните технологии обяви днес, че e създало проект за тригодишен план за действие за развитие на индустрията за киберсигурност в страната. Освен това ведомството разкри, че очаква секторът да достигне над 250 млрд. юана (38,6 млрд. долара) до 2023 г., предава Ройтерс.

Проектът се появява в момент, в който китайските власти засилват усилията си за изготвяне на регламенти за по-добро управление на съхранението, прехвърлянето на данни и поверителността на личната информация.

През уикенда Администрацията на киберпостранството на Китай предложи нови правила, които призовават всички компании, разполагащи с масиви от данни за над 1 млн. потребители, да преминават проверки за сигурност, преди да се листват зад граница.

Този регламент се появи след началото на регулаторната проверка на китайския гигант Didi Chuxing за предполагаемо нарушаване на законите за поверителност на данните.

Като цяло властите в Китай затягат хватката си около местния технологичен сектор, а през последната седмица фокусът им попадна върху листващите се в чужбина китайски компании. Въпреки недоволството на Пекин от първичните публични предлагания в САЩ местните инвеститори в стартъпи не са обезсърчени.

Според CNBC те имат други опции за извличане на възвръщаемост от инвестициите си и твърдят, че новите правила могат да премахнат част от несигурностите, съществували до този момент.

Технологични гиганти като Alibaba и Tencent, които са подкрепили значителен брой компании, листнати в Съединените щати, също се оказаха под прицела на антимонополните практики на Китай през изминалата година.

Инвеститорския интерес към Китай нарасна. Сделките с рисков капитал и дяловото инвестиране достигнаха 74,3 млрд. долара през първото тримесечие на тази година по данни на Preqin. Това е най-голямата сума за шестмесечен период от първата половина на 2018 г.

Възвръщаемостта от такива инвестиции е приоритет, твърди Джеф Ву, фокусиран в Китай партньор в базираната в Силициевата долина Pegasus Tech Ventures. В светлината на последните пазарни развития той твърди, че търси изходни инвестиции чрез листвания в Хонконг или чрез SPAC сделки в чужбина.

Въпреки всичко континенталната част на Китай не успява да задържи много от технологичните IPO-та у дома.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:25 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още