IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай подкрепя нов технологичен инвестиционен фонд - конкурент на SoftBank

Фондът ще е на стойност 15 млрд. долара

22:24 | 02.07.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

China Merchants Group (CMG) обедини усилия с базирана в Лондон фирма за стартирането на нов технологичен инвестиционен фонд на стойност 15 млрд. долара, който има за цел да се превърне в китайския отговор на Vision Fund, създаден от японската SoftBank, пише Financial Times.

Държавният конгломерат и други неназовани китайски групи искат да инвестират до 6 млрд. долара във фонда, който ще се цели в инвестиции в китайски технологични компании.

„China New Era Technology Fund” също така ще се стреми към сделки в глобален мащаб – ход, който може да предизвика притеснения у западните правителства, които стават все по-предпазливи за китайските сделки в технологичния сектор.

Предстои CMG да обяви плановете, които прави с британската Centricus – инвестиционна фирма, която е помогнала за структурирането на технологичния фонд на SoftBank, и със SPF Group – малък, базиран в Пекин фонд мениджър.

Centricus и SPF ще отговарят за набирането на допълнителни средства от правителства, университети и други технологични компании.

Centricus е управлявана от бившия директор на Deutsche Bank Нисар Ал-Басам и бивш партньор в Goldman Sachs – Далинк Арибурну, който има тесни връзки с фондове и е помогнал на SoftBank да си осигури 60 млрд. долара от държавните фондове на Саудитска Арабия и Абу Даби.

Новият фонд се появява в момент, в който световните инвеститори се състезават да обединят повече средства, за да се конкурират с огромния фонд на SoftBank.

“Технологичната революция се случва много по-бързо от очакваното и създава голяма надпревара за инвестиции в тази сфера. Намираме се в етап, в който размерът на фондовете и способността за достъп до големи пазари ще променят правилата на играта“, коментира Арибурну.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още