IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай разширява тестовете на дигиталната си валута

Още няколко големи града ще се присъединят към програмата

17:33 | 14.08.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Китайското министерство на търговията обяви, че ще разшири пилотната си програма за дигитална валута, като ще включи няколко големи града. Това е напредък за първата по рода си инициатива на голяма централна банка за пускането на електронна разплащателна система, пише Wall Street Journal.

Програмата ще покрие по-голямата част от по-проспериращите региони на Китай, посочва Министерството на търговията – столицата Пекин и близкия Тиендзин и провинция Хубей на север, провинция Гуандун, съседните Хонконг и Макао, както и още няколко области.

Градовете в по-бедните централни и западни региони, които отговарят на определени изисквания, също ще проведат тестове на дигиталната валута, допълват от ведомството. Начинанието е водено от People’s Bank of China – централната банка на страната.

Не е известен срокът, в който разширената пилотна програма ще заработи, макар че министерството посочва в съобщение за секторните инициативи, включително дигиталната валута, че политиките в областта трябва да бъдат завършени до края на 2020 г.

По-рано тази година централната банка обяви плана си за дигиталната валута и я пусна в няколко града, като заяви, че целта е да се подготви за Зимните олимпийски игри в Пекин, които ще се проведат през 2022 г.

Ако новата валута, известна с вътрешното си име „DC/EP” или „дигитална валута/електронни разплащания“, бъде пусната официално, това може да е първата електронна разплащателна система, създадена от голяма централна банка.

People’s Bank of China твърди, че дигиталната валута, която се тества в момента, включва функции с криптовалути като биткойн и Libra на Facebook, но ще бъде изградена така, че да обработва трансакциите по-бързо, така че да може да се ползва масово в Китай.

Насочването към държавна система за дигитални разплащания ще помогне за справяне с проблеми като прането на пари, хазарта и финансирането на терористични начинания, твърдят от банката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още