IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай се надява рестрикциите на САЩ към ZTE да отпаднат

Властите в азиатската страна изразиха надеждите си, че компанията ще бъде извадена от списъка с компаниите, на които са наложени ограничения за износ

10:10 | 25.03.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Китайското министерство на търговията обяви, че се надява производителят на телекомуникационно оборудване ZTE Corp да бъде изваден възможно най-скоро от американския списък с компании, на които са наложени ограничения за износ на стоки, предава Ройтерс.

Рестрикциите, въведени от САЩ, не дават възможност на китайската технологична компания да купува компоненти и софтуер от американски доставчици.

Ограниченията бяха въведени, след като стана ясно, че ZTE планира да изнесе към Иран част от американските технологични продукти, които получава от своите доставчици. САЩ обаче забранява продажбата на произведени на нейна територия технологични продукти в Иран.

Във вторник Министерството на търговията на САЩ заяви, че ще даде на ZTE тримесечна отстрочка на експортните ограничения, наложени на компанията по-рано през март за нарушаване на американските санкции срещу Иран.

„Надяваме се, че двете страни ще продължат да предприемат подходящи действия по този въпрос чрез диалог и консултации, както и че ZTE може да бъде извадена от списъка възможно най-скоро“, гласи изявление на министерството, публикувано на уебсайта му.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още