IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай създава свърхмощен суперкомпютър

Той ще е с производителност от 1 ексафлопс

11:40 | 21.02.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Китайски специалисти планират да създадат нов свръхмощен компютър с производителност 1 ексафлопс (квантилион (10 на 18-а степен) операции в секунда). Планът е проектът да бъде завършен до 2018 г., предава ТАСС.

Разработката носи името „Тянхъ 3“ и ще бъде „най-напредналата в света, надминаваща всички съществуващи аналози. Идеята е тя да превъзхожда десетократно най-мощният засега компютър в света „Сънуей ТайхуЛайт“.

Китай се готви да направи пробив, както по отношение на процесора, така и в съпътстващата технология.

"В резултат ще бъде създаден прототип на свръхмощна изчислителна машина с производителност 1 ексафлопс. Фактически сме изправени пред нов етап в производството на компютри. Това ще позволи на Китай по-бързо, с по-голяма точност и широк обхват да решава редица сложни научни проблеми", коментират учените.

Планира се данните от машината да се използват в генното инженерство, при анализа на структурата и последователността на подреждане на протеините.

"Предполага се, че благодарение на този компютър ще се направят нови открития в областта на медицината", твърди Мън Сянфей, директор в Държавния център за суперкомпютри в Тянцзин.

Суперкомпютърът ще бъде създаден въз основа на китайска технология и ще бъде готов за експлоатация в режим на проект до 2020 г. Според учените той ще бъде представен преди американските учени да покажат на света своята окончателна версия на компютъра със скорост от над 1 ексафлопс.

/БТА/

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:11 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още