IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай търси помощ от Alibaba и Tencent в битката с коронавируса

Компаниите предоставят системи за проследяване на болните граждани

20:51 | 17.02.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Paul Yeung/Bloomberg</em></p>

Снимка: Paul Yeung/Bloomberg

Китайското правителство иска помощ от Alibaba Group Holding и Tencent Holdings, за да разшири базираните на цветове системи за проследяване на хора, засегнати с коронавируса в цялата страна, предава Ройтерс.

В сряда Alipay, приложението за разплащания на финансовото подразделение на Alibaba – Ant Financial, пусна функция, създадена заедно с правителството, която показва оцветен QR код, изобразяващ здравето на жителите на Ханджоу.

Потребителите в града попълват онлайн формуляр, в който посочват номера на личните си документи, дали са пътували наскоро извън Ханджоу и дали имат някакви симптоми, предполагащи, че могат да са носители на вируса, като треска или силна кашлица.

След като попълнят въпросните, потребителите получават оцветен QR код, вид баркод на мобилните им устройства, индикиращ здравното им състояние.

Потребителите с червен код са инструктирани да останат под карантина 14 дни. Тези с жълт код имат нареждането да стоят вкъщи 7 дни, докато тези със зелен код могат да пътуват спокойно.

Репортажи в държавните медии описват системата като инструменти, който ще бъде ползван на местата за пътуване, като жп гари или магистрали. Освен това ще се ползват на ниво квартали.

Двама жители на Ханджоу са коментирали пред Ройтерс, че комплексите, в които живеят, са поискали да видят техните QR кодове, преди да ги допуснат в сградите. Друг жител е посочил, че е трябвало да покаже кода преди да влезе в местен супермаркет.

В неделя Alipay обяви, че работи с правителството за пускането на услугата в цялата страна.

Tencent, която стои зад популярното чат приложение WeChat, обяви пускането на подобна базирана на QR кодове услуга за проследяване. Тя се разработва със съдействието на властите.

В публикация в социалната мрежа, компанията заяви, че системата в момента се ползва в Шънджън и скоро ще бъде пусната и в провинциа Гуандун.

Мерките влизат в сила в момент, в който китайското правителство полага безпрецедентни усилия в опит да контролира движението на хора с цел овладяване разпространението на коронавируса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още