IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай затяга цензурата за блогърите

Weibo дава на всеки потребител по 80 точки, които могат да бъдат намалявани при нарушаване на правилата

18:22 | 29.05.12 г.
Автор - снимка
Създател
Китай затяга цензурата за блогърите

Най-големият китайски сайт за микроблогове Weibo въведе нови условия и наказания за своите 300 млн. потребители, които публикуват информации, смятани за оскърбителни и зловредни, предаде Ройтерс.

Китайските власти отдавна водят кампания срещу блогърите и са обезпокоени от растящото влияние на китайските микроблогове, подобни на Twitter.

Според новите правила ще се санкционира разпространяването на "неверни новини", разкриването на "лична информация" и извършването на "лични нападки", съобщи компанията.

Популярността на китайския микроблогове е огромно предизвикателство за усилията на правителството да контролира информацията в еднопартийната държава, която обаче е на първо място в света по численост на населението и има над половин милиард интернет потребители.

Пекин редовно блокира интернет търсачки и оказва натиск върху големите сайтове да контролират съдържанието на онлайн публикациите.

Според новите условия Weibo дава на всеки потребител по 80 точки, които могат да бъдат намалявани от компанията всеки  път, когато има публикация, несъответстваща на правилата. Ако потребителят падне под 60 точки, ще трябва за два месеца да избягва всякакви нарушения, а ако падне на нула точки, акаунтът му ще се закрива. Потребителят може да спечели точки, ако разкрие своята самоличност.

Блогът Thenextweb публикува английски превод на затегнатите общи условия за ползване. В тях пише също, че новини, които са насочени срещу Конституцията на Китай, също за забранени, както и изявления, които „нараняват единството, самоувереността и териториалната цялост на Китай“. Наказва се и поместването на информация, която разкрива държавни тайни.

В Китай все повече интернет потребители проявяват изобретателност, за да избегнат ограниченията, налагани от големите сайтове, като използват кодови думи и други знаци,  участвайки в дискусии по щекотливи теми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:47 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още