IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайска туристическа компания купи Skyscanner за 1,75 млрд. долара

Търсачката за полети, която има офис и в България, предлага услуги на над 30 езика и има около 60 млн. активни потребители месечно

13:39 | 24.11.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

Най-голямата китайска компания за онлайн туристически услуги Ctrip купува тeхнологичната компания Skyscanner, съобщава BBC. Сделката се оценява на около 1,4 млрд. паунда (1,75 млрд. долара).

Търсачката за полети Skyscanner, основана през 2003 г. и базирана в Единбург, която има офис и в България, предлага услуги на над 30 езика и има около 60 млн. активни потребители месечно.

От Skyscanner обявиха, че продължават да се управляват независимо и със същия мениджърски екип.

Ctrip е основана през 1999 г. и една от най-добре познатите фирми в туристическия бизнес, допълва медията.

„Сделката ще подсили двигателите на дългосрочния растеж и за двете компании“, казва Джеймс Дзиенджан Лян, съосновател и изпълнителен председател на Ctrip. „Skyscanner ще допълни нашата позиция на глобално ниво, a Ctrip ще предаде на Skyscanner своя опит, технологии и възможности за резервации“, допълва той.

По думите на Гарет Уилямс, съосновател и главен изпълнителен директор на Skyscanner, сделката ще приближи компанията му по близо до целта да направи пътуването възможно най-просто за потребителите по света.

Продажбата идва около година след като Skyscanner обяви поредна сесия инвестиции с цел разширяване. Платформата получи подкрепа от инвестиционната компания Sequoia, както и от малайзийския държавен инвестиционен фонд и от Yahoo Japan.

Най-големият инвеститор – Scottish Equity Partners, приветства сделката и изрази задоволство, че централата на Skyscanner ще остане в Единбург и ще продължи да действа самостоятелно.

Skyscanner често е определяна като една от водещите британски технологични компании и една от малкото т.нар. "еднорози" в страната – млади технологични компании, които се оценяват на над 1 млрд. долара, коментира BBC. 

Вижте повече във видеото на Bloomberg  TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:42 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още