IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайски регулатор блокира плана на Tencent да обедини два сайта за стрийминг на игри

Сливането би премахнало или ограничило лоялната конкуренция, според институцията

10:10 | 10.07.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Qilai Shen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Китайският пазарен регулатор блокира плана на Tencent Holdings за обединяване на сайтовете за стрийминг на видеоигри Huya и DouYu, предава Ройтерс.

Tencent за първи път обяви плановете си да обедини Huya и DouYu миналата година. Компанията искаше да рационализира своите дялове във фирмите, които според MobTech имат 80% дял от пазар на стойност над 3 млрд. долара и се разрастват бързо.

Tencent е най-големият акционер в Huya с 36,9% и притежава над една трета от DouYu. И двете компании са листнати в САЩ и общата им пазарна стойност е 5,3 млрд. долара.

Ройтерс първи съобщи за плана на Държавната администрация за регулиране на пазара (SAMR) да блокира сделката, което стана след като регулаторът разгледа допълнителни отстъпки, предложени от Tencent за сливането.

SAMR казва, че комбинираният пазарен дял на Huya и DouYu в индустрията за видео стрийминг на живо ще бъде над 70% и тяхното сливане ще засили доминирането на Tencent на този пазар. Tencent вече има над 40% пазарен дял в сегмента на онлайн игрите.

Huya и DouYu са съответно на първо и второ място като най-популярните сайтове за стрийминг на видеоигри в Китай, където потребителите се събират, за да гледат е-спортни турнири и да следват професионални геймъри.

Tencent коментира в изявление, че "ще спазва решението, ще спазва всички регулаторни изисквания, ще работи в съответствие с приложимите закони и разпоредби и ще изпълнява социалните си отговорности“.

Прекратяването на сделката идва на фона на продължаващите репресии върху китайските технологични компании от страна на правителството. По-рано тази година антимонополният регулатор наложи рекордна глоба от 2,75 млрд. долара на гиганта в електронната търговия Alibaba заради антиконкурентно поведение.

Huya и DouYu не са отговорили веднага на исканията за коментар по решението на SAMR.

В бележка от SAMR, публикувана едновременно с съобщението, Джан Ченин, член на антитръстовата комисия на държавния съвет, твърди, че сделката ще попречи на лоялната конкуренция.

"Като се вземат предвид фактори като приходи, активни потребители, поточно предаване на ресурси и други ключови индекси, можем да очакваме, че сливането би премахнало или ограничило лоялната конкуренция", казва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още