IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайски регулатор обеща скоро да приключи разследването си срещу Qualcomm

Производителят на чипове е съден за злоупотреба с положението си на пазара

13:56 | 26.12.14 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Китайското правителство обяви в петък, че скоро ще завърши своето антитръстово разследване срещу американския производител на чипове Qualcomm, предава Ройтерс.

Националната комисия за развитие и реформи, която започна разследването на базираната в Сан Диего компания преди 13 месеца, заяви, че случаят ще бъде уреден според закона.

Комисията обяви, че още през ноември е завършила седмия кръг от разговори с президента на Qualcomm Дерек Абърли и неговия екип.

Qualcomm ще продължи да си сътрудничи с регулатора за постигането на споразумение, посочва в изявлението си комисията. Говорителят на компанията не е открит веднага за коментар.

Регулаторът не разкрива кога ще бъдат подновени преговорите с производителя на чипове.

През февруари комисията заяви, че Qualcomm е заподозряна в злоупотреба с положението си на пазара на безжични комуникационни услуги. Очаква се предстоящото решение да принуди компанията да плати сума, която може да надмине 1 млрд. долара. Освен това може да се наложи фирмата да направи няколко отстъпки, които могат да навредят на печелившия ѝ бизнес с лицензионни такси за ползване на нейни патенти.

През август регулаторът разкри, че Qualcomm е изразила своята готовност да направи известни отстъпки и промени в политиката си.

Най-малко 30 чуждестранни фирми, включително и Qualcomm, са под контрола на китайския Закон срещу монопола, който влезе в сила през 2008 г. Много критици твърдят, че той несправедливо е използван срещу некитайските компании. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още