IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайските технологични гиганти притискат борсата в Хонконг за промени

Междувременно нараства конкуренцията с борсата в Ню Йорк и други борси по света

11:25 | 19.02.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Близо година, след като Хонконг промени своите пазарни правила, за да привлече първични публични предлагания, китайските технологични гиганти настояват за още промени, пише Bloomberg.

Технологичните компании искат Hong Kong Exchanges & Clearing да направи промени, които да помогнат на техните бизнеси - от това да позволи на компаниите да запазват специални права за гласуване до това ключови акционери да могат да купуват акции при IPO-та, твърдят източници, запознати с въпроса.

На фона на голямата конкуренция от борсата в Ню Йорк и от други места за привличането на листвания много от големите китайски компании, които искат да станат публични, оказват натиск върху Хонконг да запази позицията си на финансов център.

Това предизвиква притеснения сред някои инвеститори, тъй като борсата обмисля как да балансира интересите на акционерите с целта тя да се превърне в основна IPO дестинация.

В един от случаите Maoyan Entertainment е заплашила да се оттегли от Хонконг, ако не може да получи разрешение инвеститорът Tencent Holdings да купи повече акции по време на нейното първично публично предлагане, твърдят източници, запознати със случая, които са пожелали да останат анонимни, защото нямат право да коментират въпроса. Искането е било отхвърлено от борсовата комисия по листванията, допълват източниците.

Ако Tencent беше получила разрешение да купи допълнителни акции, това щеше насърчи търсенето на акции от онлайн платформата за купуване на билети. Вместо това Maoyan оцени своето IPO на дъното на маркетирания диапазон, а цената на книжата спадна с 6,4% от борсовия им дебют на 4 февруари.

Делът на Tencent в стотици компании с потенциал за бъдещо листване е използван от Maoyan за лобиране, твърди източник, запознат с въпроса. Освен това размерът на планираното IPO, което по това време се целеше към над 500 млн. долара на един западащ пазар, се посочва и като друга причина да се позволят отстъпките, допълва източникът.

Maoyan не е сама. Wuxi AppTec. Също поиска такова позволение за Hillhouse Capital, но получи отказ, коментират източниците. Външен представител на Wuxi AppTec е отказал да коментира. Джош Гартнър, говорител на Hillhouse, не е отговорил веднага на запитването за коментар.

"Борсата в Хонконг е предпазлива и се опитва да постигне баланс между търговията и институционалните инвеститори“, посочва Едуард Ау, един от лидерите на Deloitte China.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:01 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още