IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайските власти арестуваха един от директорите на Tencent

Той е забъркан в скандал с подкупи в страната

11:16 | 11.02.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Justin Chin/Bloomberg</em></p>

Снимка: Justin Chin/Bloomberg

Директор на Tencent Holdings, най-високо оценената публична компания в Китай, е бил задържан от китайските власти, като част от разследване, свързано с корупционен случай, в който участва бивш висш представител на властта в страната. Това твърдят източници, запознати с въпроса, цитирани от Wall Street Journal.

Джан Фън е разследван от китайските власти от началото на миналата година за предполагаемо неразрешено споделяне на лични данни, събрани от приложението WeChat на Tencent, посочват източниците. По думите им Джан е заподозрян в предаването на данни на WeChat до бившия заместник-министър на обществената сигурност Сун Лидзюн, който е разследван от Пекин за неразкрити нарушения на правилата на Комунистическата партия.

Разследващите разглеждат какъв тип данни е могъл да сподели Джан със Сун и както Сун е можел да направи с тях.

Листнатата в Хонконг Tencent, която има пазарна капитализация от около 900 млрд. долара, потвърди днес, че Джан е разследван. Случаят е „свързан с твърдения за лична корупция и няма отношение към WeChat или Weixin”, коментира говорител на компанията пред WSJ. Weixin е подобно на WeChat приложение, насочено към китайския пазар.

Не е ясно къде се намира в момента Джан. Той не е открит за коментар. Сун пък не е отговорил на запитванията за коментар.

Случаят обаче подчертава как най-големите китайски технологични компании са свързани с политически битки от най-високия ешелон на Китайската комунистическа партия. Компании като Tencent имат достъп до привлекателни данни, както и до вътрешна информация за потребителите, на които те принадлежат.

Същевременно нарастват притесненията на Пекин, че технологичните компании може да не ползват правомерно данните и да ги споделят без позволение, въпреки че самите власти понякога искат достъп до тях за собствени цели.

Властите не са потвърдили, че Джан е разследван.

Докато случаят се развива, Пони Ма, милиардерът основател и главен изпълнителен директор на Tencent, не е виждан публично на събития в континентален Китай, нито на лични срещи напоследък. Той прекарва по-голямата част от времето си в Хонконг, твърдят източниците, запознати с въпроса.

Пони Ма не е обвинен в никакви нарушения. Той също не е отговорил на запитването за коментар.

Мобилното приложение WeChat на Tencent е водещата социална мрежа в Китай. Нейните чат услуги и функции за онлайн разплащания я превърнаха в неделима част от ежедневието на стотици милиони китайци.

През годините Tencent е събрала огромни масиви от данни от обработката на чатовете и финансовите трансакции на своите 1,2 млрд. месечно активни потребители, повечето от които са от Китай. Това превърна WeChat в мощен инструмент за следене от страна на китайското правителство, което регулира Tencent.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още