IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайските власти наложиха рекордна глоба на Alibaba

Онлайн гигантът ще плати 18,2 млрд. юана (2,78 млрд. долара) заради практики, които нарушават конкуренцията, според регулатор

09:26 | 10.04.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Qilai Shen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Китайските власти наложиха глоба от 18,2 млрд. юана (2,78 млрд. долара) на китайския гигант в сферата на електронната търговия Alibaba за злоупотреба с господстващо положение на пазара, съобщават днес китайски медии, цитирани от Франс прес.

Глобата е следствие от разследване срещу "Алибаба" през декември миналата година, посочва агенция Синхуа, цитирана от БТА.

Управляващата комунистическа партия затяга контрола върху най-големите китайски интернет компании и компании за онлайн търговия и ги предупреждава да не използват господстващото си положение в сектора, за да задушават конкуренцията, отбелязва Асошиейтед прес.

Държавното управление за регулиране на пазара обявява, че Alibaba злоупотребява с доминиращото си положение, за да ограничава конкуренцията в онлайн търговията.

Alibaba е най-голямата в света компания за търговия по интернет по обем продадени стоки чрез платформите й.

Санкцията е тройно по-висока от предходната максимална глоба от почти 1 млрд. долара, която Qualcomm Inc. трябваше да плати през 2015 г. Глобата е еквивалентна на 4% от вътрешните продажби на Alibaba през 2019 г., казва се в изявление на държавната администрация на Китай за регулиране на пазара, цитирано от Bloomberg.

Alibaba вероятно ще трябва да промени някои от своите практики, като изключителност на търговците, които според критиците са помогнали да се превърне в най-голямата операция за електронна търговия в Китай. Компанията, основана от милиардера Джак Ма, използва своите правила на платформата и технически методи като данни и алгоритми „за поддържане и укрепване на собствената си пазарна мощ и получаване на неправилно конкурентно предимство“, заключава разследването.

Практиката на Alibaba да налага избор на „един от двама“ „изключва и ограничава конкуренцията“ на вътрешния онлайн пазар на дребно, казва се още в изявлението.

Базираната в Ханджоу компания ще трябва да приложи „цялостни корекции“, включително засилване на вътрешния контрол, поддържане на лоялна конкуренция и защита на бизнеса на своята платформа и правата на потребителите, каза регулаторът. Ще бъде необходимо да се представят доклади за саморегулиране на органа в продължение на три последователни години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:44 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още