IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Klarna води преговори за набиране на капитал при значително по-ниска оценка

Компанията не планира IPO тази година

10:18 | 03.07.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Hollie Adams/Bloomberg</em></p>

Снимка: Hollie Adams/Bloomberg

Шведската компания за разплащания Klarna Bank е близо до сделка за набирането на свеж капитал при оценка от около 6 млрд. долара. Средствата са от досегашни инвеститори във фирмата, водени от Sequoia Capital, твърди източник на Ройтерс, запознат с въпроса.

Кръгът на финансиране предстои да бъде завършен, но ако това се случи успешно, то би представлявало забележителен спад на оценката на компанията, която някога беше най-високо оцененият европейски стартъп.

В изявление, изпратено по имейл, Klarna посочва: „Както винаги, ние не коментираме никакви спекулации за набирането на капитал, нито за оценката“.

Миналата година Klarna набра повече от 600 млн. долара от група инвеститори, водени от Vision Fund II на SoftBank. Този кръг я оцени на 46 млрд. долара – повече от стойността на някои от големите банки в региона.

Сегашните финансови неволи на Klarna се случват в момент на значителен спад на инвеститорския интерес към бързо развиващи се технологични компании, които все още не са станали рентабилни и горят десетки милиарди долари в брой.

Оценките поеха надолу, а акциите на някои големи технологични компании също пострадаха в последните месеци. Големи играчи на пазара на услуги от типа „купи сега, плати по-късно“ и конкуренти на Klarna, като Affirm Holdings, изтриха над 80% от стойността си от началото на годината.

През май главният изпълнителен директор на Klarna Себастиан Сиемятковски коментира в интервю за Ройтерс, че компанията води преговори за набиране на средства и не планира да стане публична тази година.

До голяма степен се очакваше Klarna да стане публична тази година, но пазарът за първични публични предлагания се срина драматично след рекордната 2021 г. заради пазарната волатилност, последвала руската инвазия в Украйна, и по-големите разпродажби на технологични акции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още