IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ключов директор на Disney застава начело на TikTok

Кевин Майер не успя да застане начело на Disney, а в крайна сметка успя да се изкачи до върха в китайската компания

10:55 | 19.05.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Shiho Fukada/Bloomberg</em></p>

Снимка: Shiho Fukada/Bloomberg

Стрийминг директорът на Walt Disney Кевин Майер ще напусне развлекателната компания, за да стане главен изпълнителен директор на TikTok, популярното видео приложение, което е собственост на ByteDance Technologies, обявиха двете компании, цитирани от Ройтерс.

Майер ръководи успешния дебют на стрийминг услугата Disney+ през ноември, а през февруари не беше избран за нов главен изпълнителен директор на Walt Disney.

Назначението на Майер влиза в сила на 1 юни, когато той също така ще стане главен оперативен директор на китайската ByteDance.

TikTok, която позволява на потребителите да създават кратки видеа със специални ефекти, стана особено популярна сред американските тийнейджъри с предизвикателствата, които включват музика и танци. TikTok подсказа, че има желанието да създаде собствен бизнес с музикален стрийминг, а през януари заяви, че си партнира с базираната във Великобритания агенция за музикални права Merlin, за да разшири музикалната си селекция.

Фактът, че ByteDance е от Китай, все пак предизвика притесненията на Вашингтон за начина, по който TikTok съхранява личните данни на потребителите. Компанията използва сложен изкуствен интелект да прави видео препоръки, базирани на потреблението на хората в приложението.

През ноември американското правителство започна национално разследване във връзка със сигурността на придобиването на приложението Musical.ly от ByteDance за 1 млрд. долара. Именно Musical.ly се превърна в TikTok - такъв, какъвто го познаваме днес. Двама сенатори дори предложиха да се въведе забрана федералните служители да използват TikTok на дадени от властите смартфони.

Един от тези сенатори, републиканецът Джош Хоули, заяви, че TikTok преди това му е казала, че директорите може да не свидетелства пред Конгреса, защото се намират в Китай.

„Но този нов директор живее в САЩ“, написа Хоули в Twitter. „Очаквам да го изслушаме. Под клетва“, посочи той.

За да разсее притесненията, ByteDance увеличи усилията си да отдели TikTok от по-голямата част от китайския си бизнес и в последните седмици нае няколко директора, които имат добра репутация. През януари тя привлече бившия директор по въпросите на интелектуалната собственост на Microsoft Ерих Андерсен за генерален съветник, след като в края на миналата година нае Ванеса Папас, ветеран директор от YouTube, която да управлява американските операции.  

Спекулациите за бъдещето на Майер започнаха да се появяват през февруари, след като Disney избра Робърт Чапек за свой главен изпълнителен директор. Липсата на опит в оперативните процеси беше основната причина той да не получи работата, твърди бивш служител на компанията.

Говорител на ByteDance коментира, че „няма никакви резерви“ за оперативния опит на Майер. „Всяка компания в нашия сектор ще бъде щастлива той да ѝ е начело“, посочва той.

Под ръководството на Майер Disney+ привлече над 50 млн. абонати за пет месеца.

Disney избра Ребека Кембъл, дама с 23-годишен опит в компанията, за позицията на Майер на ръководител на международното подразделение и това за услуги, насочени директно към потребителите. В него попада и звеното за стрийминг, на което Disney разчита за своя бъдещ растеж.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още