IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ключовите патенти на Huawei значат, че САЩ ще трябва да ѝ плащат

Въпреки огромните усилия на администрацията на Доналд Тръмп да попречи максимално на компанията Huawei има добри позиции

09:10 | 10.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Снимка: EPA/БГНЕС

Huawei Technologies притежава най-голям брой патенти за следващото поколение 5G технологии, което означава, че китайската компания ще печели пари от тях въпреки усилията на президента на САЩ Доналд Тръмп да изтрие компанията от веригата на доставките, сочи ново проучване, цитирано от Bloomberg.

Проучването, проведено от две компании, разглежда изобретенията, които са най-силно свързани с 5G стандартите. То е открило, че шест компании притежават повече от 80% от тези открития - Huawei, Samsung Electronics, LG Electronics, Nokia, Ericsson и Qualcomm. Последната е единствената базирана в САЩ компания в групата.

Това може да е неловко за Тръмп, чиято администрация започна кампания в опит да блокира бизнеса на Huawei, като обвинява китайската компания, че представлява заплаха за сигурността. Администрацията предприе няколко стъпки, включително забрана на продажбата на всякакви чипове, произведени с американско ноу-хау, което засяга амбицията на китайската компания да се развива в ключови технологични области.

“Дори и да наемат друга компания, която да изгради 5G инфраструктурата, те все пак ще трябва да платят на китайската компания заради интелектуалния принос за разработката на технологията“, коментира Дийпак Сиал, директор на GreyB Service, технологична компания, която е провела проучването заедно със софтуерната компания Amplified.

Установяването на това колко много патенти държи една компания и колко ключови са те за стандартите в индустрията ще помогне да се разбере кой печели най-много от следващото поколение технологии, които обещават да направят революция в области като автономните коли, роботизираната хирургия и свързаните домове.

Стандартите в индустрията са ключови, защото позволяват на устройствата да работят заедно и да си комуникират помежду си. Технологичните компании се събират, за да утвърдят тези стандарти и да уговорят лицензирането на важните пантенти при „справедливи, разумни и недискриминиращи“ условия.

От години се водят глобални патентни войни за това как да се дефинират тези справедливи условия и кой колко получава. Тези спорове стоят в центъра на по-късно приключилите със споразумения битки, включително тази между  Apple и Qualcomm и друг между Huawei и Samsung.

Проучването на GreyB и Amplified е разгледало около 6400 изобретения, обявени за „ключови“ за 5G от техните собственици, които са имали активни патенти някъде по света към 31 декември 2019 г. Чрез направените сравнения екипът от 25 експерти е установил 1658 патента за „основата“ на 5G.

Съдилищата и преговарящите ще трябва да решат дали патентите наистина са толкова важни за стандарта, дали са валидни, или не, и колко голяма е стойността им.

Huawei е генерирала повече от 1,4 млрд. долара приходи от лицензи и е платила около 6 млрд. долара на други компании, посочва тя в документи, подадени към съда при патентния ѝ спор с Verizon Communications.

“Huawei генерира голяма част от интелектуалната си собственост. Не е нужно да крадем чужда“, коментира говорител на китайския гигант във видео. Компанията твърди, че е създала въпросното видео в отговор на усилията на американското правителство да попречи на Huawei да работи съвместно с академични институции и да създава иновации с нашата развойна дейност и патенти“.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още