IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кметът на Лондон иска да привлече инвестиции от Силициевата долина

Технологичните гиганти продължават да припознават британската столица като важно място за експанзията си

11:03 | 11.05.22 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Chris Ratcliffe/Bloomberg</em></p>

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Кметът на Лондон Садик Кан пътува до Калифорния като част от търговска мисия, целяща да убеди технологичните лидери от Силициевата долина да инвестират повече пари в британската столица, пише CNBC.

Във вторник Кан се срещна с технологични директори, включително главния технологичен директор на Google Рут Порат, с рискови инвеститори и предприемачи в района.

Кметът се надява, че ще може да засили връзката между Лондон и Силициевата долина, която вече е силна. По-специално той иска повече американски фирми да отворят офиси в Лондон. Желанието му е повече американски технологични инвеститори да подкрепят лондонски стартъпи с милиардите си.

Американските технологични гиганти, включително Google, Meta, Amazon, Twitter и Apple, вече имат големи офиси в столицата, а ключови играчи от Силициевата долина в сферата на рисковия капитал като Sequoia и Lightspeed Ventures също се насочиха към града, опитвайки се да открият инвестиционни възможности в лондонските стартъпи.

Преди срещите си Кан заяви, че е планирал да говори за още повече инвестиции в Лондон от американските технологични компании.

През 2016 г. имаше притеснения, че Brexit ще доведе до масово оттегляне на компаниите от САЩ, но това не се случи.

Днес американски технологични гиганти наемат хиляди служители в Лондон на множество висококвалифицирани и високоплатени позиции, които допринасят за общата икономика на града.

През януари Google обяви, че купува за 1 млрд. долара за цветна сграда, от която вече ползва няколко етажа, в западната част на Лондон. Освен това интернет гигантът е в процес на изграждане на нов офис с достатъчно пространство за над 4000 души, който ще се намира зад гара Кингс Крос. От своя страна, Apple е сред основните компании, стоящи зад реконструирането на електроцентрала.

„Google е ангажирана с растежа и успеха на Лондон чрез инвестиции в нашите местни офиси, служители и развойна дейност, откакто отворихме първите си офиси в Лондон през 2003 г.“, посочва Порат. „Google споделя вярата на кмета в силата на технологиите да движат устойчивия икономически растеж и ще продължим да засилваме връзката си със столицата в следващите години“.

Проучване, публикувано в сряда, показва, че Лондон е дестинация номер едно за американските технологични компании, които искат да направят експанзия зад граница. Градът се нарежда преди европейски столици като Париж, Берлин и Стокхолм.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още