IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Книжата на Panasonic се сринаха след предупреждение за печалбата ѝ

Не е ясно как сделката на Tesla с Maxwell ще повлияе на японския гигант

16:35 | 05.02.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Книжата на Panasonic се сринаха с близо 6,5% във вторник, след като производителят на батерии за електромобили отчете спад на печалбата си за тримесечието и сви годишната си прогноза, след като партньорът ѝ Tesla разшири своите технологии за батерии, предава Ройтерс.

Японската фирма сви с 9 процента прогнозата си за оперативната печалба, след като отчете 19% спад за периода октомври-декември. Panasonic обвинява за това слабото търсене на автомобилни компоненти и на заводско оборудване в Китай, където икономиката забавя растежа си.

Резултатите и по двата показателя се оказаха доста под очакванията на анализаторите.

В понеделник производителят на електромобили Tesla заяви, че придобива американската енергийна компания Maxwell Technologies.

Panasonic обаче е ексклузивен доставчик на батерии за Tesla, което превърна Tesla в най-големия клиент за батерии на Panasonic. Японската компания прави и други типове батерии.

Анализатори в Япония посочиха, че прогнозата на Panasonic е основен източник на притеснение за инвеститорите, като допълват, че не е ясно как сделката с Maxwell ще повлияе на Panasonic.

"Най-новият отчет разкри колко трудна е ситуацията за Panasonic”, коментира анализаторът Масахико Ишино от Tokai Tokyo Research Center.

Сделката с Maxwell се случва в момент, в който Panasonic е на път да загуби ексклузивната си уговорка с Tesla, чийто главен изпълнителен директор Илон Мъск твърди, че компанията му планира да заложи на продукти, „най-вероятно от няколко компании“.

Японският гигант обяви, че очаква печалба от 385 млрд. йени (3,5 млрд. долара) за годината, завършваща на 31 март, което е с 40 млрд. долара под предишната прогноза и малко над 1% повече спрямо година по-рано. Прогнозата за нетната печалба беше запазена за 250 млрд. йени, или с 6% повече на годишна база.

Търсенето на климатици и друга техника за дома в Китай е отслабнало значително на този ключов пазар, който донесе около 12% от приходите на групата през миналата фискална година.

За деветте месеца, завършили на 31 декември, оперативната печалба се е свила с 8 на сто до 292,7 млрд. йени, а нетната печалба – с 13 на сто до 173,7 млрд. йени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още