IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коалиция иска и физическите лица да могат да съдят щатските Big Tech в ЕС

Съгласно настоящия проектозакон само юридически лица имат подобно право

10:10 | 22.02.22 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Gabby Jones/Bloomberg</em></p>

Снимка: Gabby Jones/Bloomberg

На отделните потребители трябва да им бъде позволено да съдят американските технологични гиганти за нарушаване на емблематичните правила на Европейския съюз (ЕС), целящи да ограничат властта на въпросните компании. Това твърдят Privacy International, паневропейската потребителска група BEUC и редица учени, предава Ройтерс.

Призивът на коалицията от 31 групи и академици беше отправен, след като властите в ЕС и държавите от блока отправиха критики към последните точки от Закона за цифровите пазари (DMA), предложен от еврокомисаря по конкуренцията Маргрете Вестагер преди година, преди да се превърне окончателно в закон.

Законопроектът включва списък с правила за големите онлайн платформи, включително тези на Apple, Google, Meta Platforms, Amazon и Microsoft.

В настоящия си вид потенциалният бъдещ закон позволява само на бизнес потребителите да съдят компаниите, нарушаващи правилата.

„Законът за цифровите услуги трябва да даде възможност на потребителите, както индивидуално, така и колективно, да изискват действия от националните съдилища при нарушаване на правилата“, посочва групата в отворено писмо до институциите в ЕС.

Въпреки че властите са отворени за идеята, досега държавите от блока игнорираха това искане.

Коалицията също така призова властите и страните от ЕС да позволят на потребителските органи и представители на гражданското общество да участват в процесите, определени в проектозакона, така че техните нужди да бъдат отразени в решенията на Европейската комисия относно технологичните гиганти.

Сред подписалите отвореното писмо са базираният в САЩ Център за цифрова демокрация и Федерацията на потребителите в Америка, Европейският съюз за гражданските свободи, европейските цифрови права и учени от Оксфордския университет, Виенския университет по икономика и бизнес и Университета в Амстердам. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още