IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Kodak обяви фалит

Citigroup предоставя финансиране в размер на почти 1 млрд. долара, за да може концернът да продължи своята дейност в процеса на оздравяване

10:16 | 19.01.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Фотопионерът не успя да премине успешно към цифровата епоха. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Фотопионерът не успя да премине успешно към цифровата епоха. Снимка: Ройтерс

Край с красивите снимки – някогашният американски флагман на пазара на фотоапарати и ленти Eastman Kodak обяви фалит, пише Ройтерс.

В четвъртък компанията подаде документи за защита при банкрут (по Глава 11), но ще продължи да работи. За това е било одобрено финансиране в размер на почти 1 млрд. долара, което е предоставено от голямата банка Citigroup. В САЩ е често срещана практика концерни да бъдат оздравявани с помощта на Закона за защита на кредиторите. 

От компанията смятат, че до 2013 г. ще приключат с процеса, от който са изключени всички дъщерни компании извън САЩ. Преди седмица от дружеството разкриха, че е получено предупреждение за сваляне на акциите му от фондовата борса в Ню Йорк. Причина за това бе факът, че в повече от 30 поредни търговски сесии акциите на компанията затварят на цена под 1 долар за акция. Новината доведе до срив на котировките с 28,2% до 47 цента за акция.

През 1888 г. Kodak изнася на пазара първия фотоапарат и в продължение на много десетилетия е смятана за икона на фотографията. Но връзката с модерността беше пропусната от пионерите в снимането. Организацията с почти 19 000 служители в продължение на десетилетия трябваше да се бори с новите тенденции, защото в момента се снима почти само с цифрови фотоапарати.

И едва когато класическият бизнес с лентите загина, концернът се опита да намери широка клиентела с дигиталните устройства. От 2007 г. насам обаче компанията не успява да отчете печалба. Но заради многото си клонове по целия свят и големия брой служители концернът има високи фиксирани разходи. И към момента в компанията са заети над 19 хил. служители, като засега не са обявени планове за съкращаване.

За евентуален фалит на Kodak се говори от месеци, първите конкретни данни се появиха още през октомври. Компанията залагаше преди всичко на продажбата на пакета си от около 1100 патента, за да набави спешно нужните пари. До сделка обаче не се стигна въпреки продължилите месеци наред преговори.

Като последен коз Kodak заведе серия от съдебни жалби за нарушени патенти. Само в рамките на седмица бяха обвинени Apple, Samsung, специалистът по смартфони HTC и конкурентът Fujifilm. Според експерти с тези жалби Kodak се е опитал да демонстрира пред потенциални купувачи силата на своето патентно портфолио.

Ако компанията успее да премине успешно през процедурите на Глава 11, тя би трябвало да опита да продаде портфейла от 1100 патента чрез аукциони, организирани под надзора на съда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 2
Натрий
преди 12 години
Тъжно. Само до преди 10 г си купувах ленти за фотоапарат. Ето как младия лъв убива стария и заема мястото му.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още