IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кога българите ще използват трансграничните е-услуги на ЕС?

Идентификацията дава тласък за развитието на публичните услуги на страните членки, посочи проф. Георги Димитров, председател на фондация "Право и Интернет"

17:57 | 07.09.21 г.
Кога българите ще използват трансграничните е-услуги на ЕС?

Според него схемата, инфраструктурата и механизмът, по който се идентифицират лицата по закона за електронната идентификация, може до 2-3 години да бъдат факт.

„При частните схеми за електронна идентификация гражданите могат да заявят услуга от държавата, да подадат искова молба, да имат достъп до здравния си статус“, обясни предимствата проф. Димитров.

Той поясни, че затова се изисква хората да се идентифицират и този модел би представлявал личната ни карта в момента.

“Методите трябва да бъдат одобрени от държавата“, каза Георги Димитров и напомни, че в момента има възможност частни лица и доставчици да издават удостоверения на електронен подпис и това също представлява средство за електронна идентификация. С напълно изградената електронна идентификация гражданинът може да има достъп до публичните услуги на държавата от всеки доставчик, който ги интегрира.

Проф. Димитров напомни, че частните схеми насърчават въвеждането и предоставянето на електронни и административни услуги в страната.

“В Европа и по света идентификацията, възможността на гражданина да каже кой е той, дава тласък за развитието на публичните услуги в една държава. Идеята е да може с частна схема, нотифицирана схема, да се представи лицето пред Европейската комисия. Така българският гражданин ще може да се идентифицира пред всеки публичен орган на всяка страна членка на ЕС. Ще придобият възможност да участват електронно и да имат достъп до всички публични услуги на страните членки, изцяло дистанционно от вкъщи”, убеден е проф. Димитров.

Той съветва българският бизнес да се възползва от възможността за достъп до електронни услуги в държавите.

„Компаниите имат нужда от електронен достъп, но в момента са лишени от възможността да подават декларация пред белгийските митници или данъчна декларация пред испанския НАП“, даде пример експертът. 

Той потвърди, че в Германия и Белгия гражданите и фирмите вече ползват електронна идентификация.

“Българският бизнес е лишен от тази възможност, защото до момента не е имало механизъм за уведомяване на схема за електронна нотификация. Решението на Министерски съвет на първо място дава на вече съществуваща схема  участие в живота на единния европейски пазар. Достъпът до електронните услуги на публичните органи и всичките администрации на страните членки на ЕС би дал огромен тласък на развитието на българския бизнес”, прогнозира проф. Георги Димитров.

Той потвърди, че удобството и динамиката на тези услуги е, че всичко това става веднага.

„Всички сфери ще бъдат засегнати, защото наличието на уведомление и национална схема на идентификация, според регламента задължава публичните органи да идентифицират гражданите и бизнеса“, заяви председателят на фондация "Право и Интернет".

Кои  са спецификите при регламентацията на частните схеми за е-идентификация? 

Повече за въвеждането на електронната система може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още