Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Кога да очакваме нови правила за работа с изкуствен интелект в ЕС?

Ако нещо по веригата даде дефект е много трудно от юридическа гледна точка да се установи как да се потърси отговорност, посочи доц. Мартин Захариев

гледано: 2835   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа
Рисковете при изкуствения интелект са свързани с това, че самата технология е възможно да работи по един не докрай прозрачен начин. Ако нещо някъде по веригата даде дефект е много трудно от юридическа гледна точка да се установи каква е причината и как да се потърси съответно отговорност. Това заяви в ефира на Bloomberg TV Bulgaria доц. д-р Мартин Захариев, старши правен експерт във фондация "Право и Интернет" и преподавател в Университета по библиотекознание и информационни технологии (УниБИТ).
Още по темата

"По отношение на отделните видове рискове Проектът за регламент на Европейската комисия, който е обявен в момента, възприема подход, основан на риска, и вижда четири вида риск – неприемлив риск, несъвместим с фундаменталните права и свободи на хората; висок риск – технологии, които могат да имат сериозно влияние върху нашите права и свободи; ограничен риск – необходими са засилени критерии за прозрачност; минимален риск", посочи експертът.

По думите на Захариев се очаква сложен законодателен акт в края на тази или началото на следващата година, както и ревизия в специфичното законодателство на Евросъюза.

"Стратегията на ЕС е да се изгради надеждна правна рамка, в центъра на която е човекът“, отбеляза доц. Захариев.

Той коментира и регламента за неприкосновеността в сферата на дигиталните комуникации, който се очаква в края на тази или началото на следващата година.

"Първа доставка на книги с дрон ще бъде осъществена у нас на 24 май в Перник, като инициативата е на Университета по библиотекознание и информационни технологии", информира още доц. д-р Мартин Захариев.

Как са защитени човешките права в новите технологии? Кои бизнеси ще са засегнати от персонализираните услуги?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Бизнес старт“ гледайте тук.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Симеон Стоянов: Има голям интерес към българския суперкомпютър