IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои са най-често срещаните заплахи за сигурността на онлайн магазините?

Експертите предупреждават за все по-често появяващи се заплахи

17:34 | 01.07.22 г.
Автор - снимка
Създател
Кои са най-често срещаните заплахи за сигурността на онлайн магазините?

Електронната търговия се нарежда сред най-бързо развиващите се сектори в глобален мащаб, като България не прави изключение. През миналата година у нас е отчетен ръст на онлайн продажбите с почти 30%. Фактът, че все повече потребители се доверяват на онлайн магазини, за да поръчат разнообразни продукти, стимулира още повече бизнеси да потърсят своето място в интернет.

И докато възможностите за собствениците на сайтове, а и за самите потребители растат, експертите предупреждават за все по-често появяващите се заплахи за сигурността на онлайн магазините. За съжаление, компрометирането на сигурността може да е причина за големи загуби и сериозни проблеми. Какви са те и как може да бъдат преодолени? Отговорите търсим в следващите редове.

DDoS атаки

DDos атаките са отдавна  позната форма на злонамерена  атака, като най-често те засягат  големи онлайн магазини, корпоративни  и правителствени сайтове и  др. При тях хакерите целят  да ограничат достъпа  на потребителите  до атакувания сайт. Изпращайки  голям брой заявки от компрометирани  устройства, те  претоварват сървъра, сайтът започва да зарежда  по-бавно, а в даден момент може  да стане изцяло офлайн.

Според проучванията, техният брой значително е нараснал през годините, като в момента се случват повече от 28 000 DDoS атаки всеки ден. Предвид увеличаващия им се мащаб, под прицела на кибер престъпниците могат да попаднат на практика всякакви сайтове, независимо от техния размер или това колко са популярни.

Такъв тип атаки са лесни за изпълнение и могат да продължат дълго време. За собствениците на онлайн магазини, попаднали под DDoS атака обаче, всяка минута, в която клиентите ви нямат достъп, се равнява на нереализирани поръчки и големи загуби.

Кражба на чувствителна информация

За да оперират, онлайн магазините често събират и обработват лични данни, информация за банкови карти и други чувствителни данни, изтичането на които може да има сериозни негативни последствия както за търговеца, така и за засегнатите потребители. В немалко случаи DDoS атаките са параван, който цели да прикрие кражбата на чувствителна данни.

Този тип пробиви в сигурността се дължат най-вече на подценяване на мерките за сигурност, а ако се случат, резултатът обикновено е изгубено доверие в онлайн магазина, но също могат да възникнат и по-сериозни последици, в случай, че потребителите потърсят правата си по съдебен път.

Получаване на административен достъп до сайта

Още една сериозна заплаха за онлайн магазините е, ако хакерите придобият административен достъп до сайта. За съжаление, това често се дължи и на пропуски от страна на собствениците му, които използват слаби пароли и не са взели допълнителни мерки, за да повишат сигурността. Ако хакерите получат достъп до сайта ви, те буквално могат да контролират неговото съдържание или по друг начин да нанесат щети на вашите потребители.

Професионалните хостинг решения -  начин да подобрите сигурността на онлайн магазина

Изборът на подходящо хостинг решение за вашия онлайн магазин има пряка връзка не само с цялостното му представяне, но и със сигурността. Популярно решение са т.нар. Cloud сървъри за бизнеса, които  за разлика от споделения хостинг осигуряват ресурси, запазени единствено за вашия сайт. Ежедневните архиви, както и възможността да разполагате с личен системен администратор също са фактори, които ще ви помогнат да постигнете по-високо ниво на защита, както за вашия онлайн бизнес, така и за всички негови потребители.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още