IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои са трите тенденции на пазара на устройства, които белязаха 2020 г.?

Наблюдавахме известна инфлация в цените на смартфоните, коментира Александър Бойчев, директор "Иновации" в Investor Media Group

16:04 | 11.01.21 г. 3
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;SeongJoon Cho/Bloomberg</em></p>

Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

Три са основните тенденции, които наблюдавахме в технологичната индустрията през 2020 г., когато става дума за потребителска електроника - сгъваемите екрани, навлизането на всякакви 5G устройства и завръщането на малките диагонали на смартфоните. Това заяви Александър Бойчев, директор „Иновации“ в Investor Media Group, в предаването "UpDate" на Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му през миналата година е станало ясно, че устройства, като смартфони и лаптопи, не са само за забавление. „Ако някой някога си е казал: „Няма да си купя компютър“ или „Няма да направя ъпгрейд“, то през 2020 г. всички направихме поне по един ъпгрейд“, коментира той.

Според Александър Бойчев този процес е породил пълен хаос и слаба инфлация в цените на устройствата.

„Заради спирането на фабриките се получи блокада на веригите за доставка и затова се забавиха премиерите на нови устройства, тъй като те не можеха да бъдат произведени“, каза Бойчев. „В този смисъл годината беше предизвикателна, не само защото нуждите на хората се увеличиха, а защото този интерес не можеше да бъде задоволен с необходимото темпо“, посочва той.

„Инфлацията дойде като естествено следствие от това“, заяви Бойчев и поясни, че има предвид не толкова инфлацията в цените не новите модели, колкото това, че „очакваната дефлация в цените на по-старите устройства не се случи“.

„През следващите години компаниите ще оперират с режисирани очаквания за приходи. Първостепенната задача на всички ще бъде възстановяване до нивата преди пандемията, което в прагматичен сценарий означава до нивата от 2019 г., а в оптимистичен сценарий - до първите два месеца на 2020 г.“, кометира още той. „Компаниите ще продължат да държат цените високи, защото за тях ще става все по-скъпо да разработват нови устройства и заради високата степен на насищане на пазара“, смята Бойчев.

Целия разговор може да видите в сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Първата част от разговора може да прочетете тук.

Всички гости на предаването "UpDate" може да видите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 1
ing5rov
преди 3 години
ти си доказателството на твърдението ми по-долу ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 3
zelka007
преди 3 години
ти първо си купи телефон без копчета пък после коментирай за технологии ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
ing5rov
преди 3 години
тенденцията е ясна , все по *** индивиди с все по скъпи играчки ... " на тай свет най мрзим да мислим ..."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още