IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кой ще спечели от проблемите на Apple заради коронавируса?

Един от глобалните играчи на пазара на смартфони разчита много повече на виетнамския, отколкото на китайския пазар

10:40 | 18.02.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Michael Short/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michael Short/Bloomberg

Samsung Electronics вероятно ще е основната компания, която ще спечели от производствените проблеми на Apple в Китай, тъй като сега южнокорейският гигант бере плодовете на продължаващия десетилетие залог на по-евтиното производство във Виетнам, предава Ройтерс.

Половината от смартфоните на Samsung в момента се произвеждат във Виетнам, докато коронавирусът засегна китайските операции на Apple и много други фирми.

Днес Apple обяви, че няма да успее да изпълни прогнозата си за тримесечието до март заради ефекта от коронавируса върху производството и продажбите в Китай, където се правят повечето бройки iPhone. Миналата седмица производителят на смартфони Xiaomi също предупреди, че продажбите му за същото тримесечие могат да бъдат засегнати.

Huawei, друг голям конкурент на Samsung, все още не е обявил производствени проблеми, но вътрешнoфирмени представители на Samsung, анализатори и доставчици очакват тя също да бъде засегната заради факта, че зависи силно от производството и компонентите си в Китай. Много китайски и чуждестранни фирми започнаха да отварят наново китайските си фабрики, които останаха пусти в продължение на седмици, но липсата на работници и други проблеми им пречат да работят на максимален капацитет.

През последните години Samsung до голяма степен отстъпи китайския пазар на своите конкуренти, което означава, че няма да страда от затварянето на магазини и спад на търсенето в мащаба, който виждаме при Apple и други.

Източник, запознат със Samsung, коментира пред Ройтерс: „Samsung не го казва публично, но е облекчена“.

Според други двама източници, познаващи операциите на Samsung във Виетнам, твърдят, че, ако епидемията се задържи по-дълго, южнокорейският гигант също ще усети ефекта от всичко това, тъй като компанията получава доста компоненти от Китай.

Проблемите с международните доставки също излязоха на преден план в началото на разпространението на вируса, а Виетнам наложи по-стриктен контрол по границите, твърди Хон Сън, заместник-председател на Корейската бизнес камара във Виетнам. След това проблемът беше решен, допълва той, но рискува да остане, ако доставчиците на части от Китай не могат да се върнат на работа.

Същевременно Samsung разчита и на поддоставчици, които произвеждат в Китай част от моделите ѝ от по-нисък клас.

„Правим всичко възможно, за да минимизираме влиянието върху нашите операции“, посочват от компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още