IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Комисия от ЕП препоръча ACTA да не бъде приета

Стъпката се счита за показателна за настроенията на европейските депутати

14:10 | 21.06.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Комисия от ЕП препоръча  ACTA да не бъде приета

Водещата търговска комисия на Европарламента за ACTA препоръча на депутатите да отхвърлят споразумението на предстоящата пленарна сесия, насрочена за 4-ти юли в Страсбург.

Срещу международното споразумение днес са гласували 19 депутати от комисията, за него – 12, а нито един депутат не се е въздържал, предаде Ройтерс. Вотът се счита за показателен за настроенията сред членовете на комисията. 

Срещу споразумението гласуваха също евродепутатите от комисиите по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи, по правни въпроси, по развитие, по промишленост, изследвания и енергетика. ACTA влезе и в дневния ред и на комисията по петициите, която на 19 юни обсъди темата в присъствието на представители на гражданите, отправили петициите.

Въпреки това европейският търговски комисар Карел де Гухт се надява договорът все пак да бъде гласуван и приет.

ACTA трябваше да предотврати нарушения на Закона за авторските права, но от гледна точка на критиците излага на риск защитата на личните данни.

Активисти се опасяват, че регламентът ще доведе до цензурата в интернет. Те също така се оплакват от липсата на прозрачност в преговорите.

Комисията нареди на Европейския съд да проучи дали ACTA нарушава основни права и поиска да се отложи окончателното гласуване в парламента до постановяване на съдебно решение.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:29 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още