IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Компаниите от Силициевата долина не бързат да отворят офисите си

Част от гигантите планират да го направят по-късно през годината

13:32 | 24.03.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Krisztian Bocsi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Няколко от най-големите технологични компании в района на залива на Сан Франциско, включително Twitter и Google, планират да запазят офисите си предимно затворени през следващите месеци, въпреки че правителството им позволи да отворят при по-малък капацитет, предава Ройтерс.

Вземайки предвид намаляващия брой на новозаразените с коронавируса, Сан Франциско и Санта Клара отслабиха мерките, които държаха повечето офис сгради затворени през последната година, освен за ключови кадри по сигурността и поддръжката.

От днес компаниите имат право да отворят отново офисите си за до една четвърт от капацитета им.

„Сан Франциско ще се върне към живот“, коментира пред репортери кметът Лондън Брийд. „Когато започнем да отваряме отново, все повече и повече хора ще искат да се върнат на работа и ще искат да бъдат около други хора“.

Но компаниите от Силициевата долина, които миналата година обещаха да позволят на служителите си да работят от вкъщи до това лято или без ограничения, заявиха, че са готови да спазят обещанието си.

Те се позовават на собствени анализи на публични здравни данни, други съображения за сигурността и предпочитанията на работниците. Поставянето на ваксините, които в Калифорния в момента са достъпни само за най-уязвимите групи от населението, също е фактор, но по-малък.

Производителят на мрежово оборудване Cisco Systems и услугата за съхранение на данни Dropbox заявиха, че политиката им за задължителна работа от вкъщи ще остане в сила до юни, докато Box посочи, че планира да отвори офисите си чак през септември.

Pinterest не очаква значително отваряне поне до август, а Google на Alphabet – до септември. DocuSign отлага още повече – до октомври.

Офисите на Twitter, Adobe, PayPal Holdings, Twilio, Yelp и Zoom Video Communications също ще останат затворени, въпреки чe местните власти обявиха, че се преминава от „оранжева зона“ в „червена зона“ по отношение на рестрикциите в Калифорния.

Предимство при привличане на кадри

Сред малкото компании, които планират да се възползват от разхлабването на мерките, е SAP, която заяви, че обмисля сериозно да отвори своите офиси в района в рамките на седмици. Slack Technologies пък е на път да реши на коя дата да извика обратно в офиса част от служителите си.

Стартъпът за софтуер за онлайн търговия Fast ще отвори също – за до 25% от своите служители, заяви говорителят на компанията Джейсън Алдерман. По думите му фирмата очаква да започне да получава кандидатури за работа от хора, които са били принудени да работят от дистанция от настоящите си работодатели.

„Компании като Fast позволяват на хората да се върнат в офиса, ако иска, а това ще бъде наше предимство при наемането на кадри“, посочва той.

Проучване, проведено от Slack в края на миналата година сред 9000 служители, е установило, че 20% от тях иска да работят от дистанция, 17% - от офис, а 63% предпочитат хибриден вариант.

Facebook, чиито офиси по целия свят остават затворени до 2 юли, този месец заяви, че отваря 10% от местата в офисите си в района на Сиатъл, за да помогне на служителите, на които им е трудно да работят от домовете си.

В понеделник Microsoft обяви, че частично ще отвори централата си в Редмонт, Вашингтон, другата седмица, но не е коментирала какво ще прави с тези около Сан Франциско.

IBM отказва да разкрие какво планира, но някои от старши директорите от централата в Ню Йорк са започнали да работят от офиса.  

Вижте повече технологични новини във видеото на Bloomberg TV Bulgaria! 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:11 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още