IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Компаниите в сферата на изкуствения интелект трябва да въведат етични правила

Според шефа на Google Сундар Пичай най-напредналите компании в тези разработки са в състояние да се саморегулират

10:27 | 13.12.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Естествено е да има безпокойства за приложението на изкуствения интелект, но най-напредналите компании в тези разработки са в състояние да се саморегулират. Това заявява в интервю за в. Washington Post ръководителят на Google Сундар Пичай, обещавайки революция с мащабите на промишлената революция, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Според Сундар Пичай за компаниите, разработващи изкуствен интелект, трябва да бъде приоритет въвеждането на етични правила, с които да информират как се използват тези нови изключително мощни дигитални инструменти.

"Трудно е да се регулира новородена технология, но мисля, че компаниите трябва да се саморегулират", отбелязва той.

Сундар Пичай посочва, че Google вече е взела такива мерки и изтъква значението да се започне дебат по темата.

В Съединените щати Google, Amazon, Microsoft, Apple, Facebook и дори "древният" IBM участват в надпреварата в тази относително нова област, за чиито възможности засега се знае само бегло.

Днес изкуственият интелект се използва в безпилотните автомобили, свързаните с интернет високоговорители или като филтър за премахване на нежелано съдържание в социална мрежа. Той позволява да се автоматизира лицевото разпознаване за репресивни цели, а след време ще може да управлява автономни смъртоносни оръжия.

В момента дебатът е в разгара си между онези, които виждат в него екзистенциална заплаха и други, които, тъкмо обратното, съзират шанс в разработката на изкуствения интелект. Сундар Пичай е от вторите.

През юни Google публикува серия принципи, по които се ръководят неговите разработки и използването на изкуствен интелект, като основополагащият принцип сред тях е, че изкуственият интелект трябва да е от полза за обществото.

"Като лидери в тази сфера се чувстваме дълбоко отговорни да не сгрешим", каза на времето Пичай в блога си.

По-специално Google се ангажира да не помага за разработката на оръжия или инструменти, позволяващи да се нарушават човешките права.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:27 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още