IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Конфликтът между Apple и създателя на "Fortnite" се задълбочава

Разработчикът на "Fortnite" иска съдът да блокира решението на Apple, за да се предотвратят допълнителни действия срещу другите игри на Epic Games в App Storе

10:23 | 18.08.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Jeenah Moon/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jeenah Moon/Bloomberg

Epic Games обяви, че иска да блокира решението на Apple да премахне играта ѝ “Fortnite” от App Store и се е обърнала към съдия, за да предотврати каквито и да било други действия срещу нейните игри в онлайн магазина, предава Ройтерс.

В иска главният изпълнителен директор на Epic Games Тимъти Суини посочва, че „Fortnite има 350 млн. регистрирани потребители към юни 2020 г., но ходът на Apple ще попречи те да получават ъпдейти, необходими за играенето в най-популярния режим – „Battle Royale” с до 100 играчи, където последният оцелял печели.

„Действията на Apple ще „разбият“ Fortnite за милиони настоящи играчи“, пише Суини, допълвайки, че Epic обновява играта на всеки няколко седмици. „Тъй като потребителите на iOS вече няма да могат да играят Fortnite с повечето други играчи, които ще имат най-новата налична версия, достъпна на други платформи“, като персонални компютри например.

Разработчикът на игри заяви още, че Apple ще спре всички акаунти на разработчици на Epic Games, а от 28 август ще ограничи достъпа до своите инструменти за разработчици.

Освен че прави собствени игри, Epic създава и инструменти за други разработчици като Unreal Engine, които помагат за създаването на триизмерни графики. Инструментът се ползва и от компании за медицинско оборудване за снимки и от дизайнери на коли, както и, разбира се, от милиони софтуерни разработчици, посочва Epic.

В документите до съда се посочва, че ако се ограничи достъпът  до разработчиците на Apple, Epic няма да може да продължи да предлага Unreal Engine за операционните системи на Mac и iPhone, а това ще засегне стотици игри. Някои от тях, като PUBG, имат стотици милиони играчи, допълва Epic.

„Ефектът ще е много отвъд видеоигрите: той ще засегне разработчици, които използват Unreal Engine за продукти на Apple в много области“, твърди Epic в текстовете си до съда с молба ходът на американския технологичен гигант да бъде блокиран.

В миналото Apple е работила в тясно сътрудничество с Epic за по-добрата работа на Unreal Engine на нейните устройства. През 2018 г. например, по време на конференцията си за разработчици, Apple показа как Unreal Engine работи с най-новите ѝ инструменти за добавена реалност. След решението на Epic да предлага директни плащания, Apple е заплашила да сложи край на съвместната им работа, показват още документите.

„Проблемът, в който Epic си създаде сама, може лесно да бъде решен, ако направят актуализация на приложението си, която го връща до състояние, в което отговаря на изискванията, с които са се съгласили и които се прилагат за всички разработчици“, посочи Apple.

„Няма да направим изключение за Epic, защото не смятаме, че е правилно да поставяме техните интереси пред насоките, които защитават нашите клиенти“, допълва компанията.

По-рано Apple премахна „Fortnite” от магазина си за нарушаване на насоките за разплащания в приложението. Това накара Epic да заведе съдебно дело, оспорващо решението.

Освен това Epic започна кампания в социалните мрежи с хаштага #FreeFortnite, призовавайки играчите да искат Apple да им върне парите, ако са загубили достъп до играта, и създаде пародия на известната телевизионна реклама на Apple “1984“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още