IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Конкурент на Uber инвестира 100 млн. долара в пазара на е-тротинетки в Европа

Планът на Bolt е да вложи сумата през 2021 г.

17:06 | 12.11.20 г.
<p>
	<em>Снимка: blog.bolt.eu</em></p>

Снимка: blog.bolt.eu

Базираната в Естония услуга за наемане на електрически тротинетки Bolt обяви, че ще инвестира над 100 млн. евро през 2021 г., за да се превърне в най-голямата компания за скутери в Европа. Това се случва в момент, в който таксиметровите услуги бяха силно засегнати от коронавирусната пандемия, предава Ройтерс.

Конкурентът на Uber твърди, че иска да пусне 130 хил. тротинетки в над 100 града през следващата година, с което ще направи агресивна експанзия на континента.

„Има още толкова много пространство за растеж“, коментира главният изпълнителен директор на Bolt Маркус Вилиг в интервю за информационната агенция.

Вилиг твърди, че е логично да се очаква, че потребителите ще се пренасочат от таксита и обществен транспорт към електрически скутери предвид коронавирусната криза, но тепърва трябва да се видят доказателствата за това.

По-рано тази седмица базираният в Берлин стартъп за електрически скутери Tier Mobility набра 250 млн. долара от инвеститори, включително SoftBank, за да разшири дейността си отвъд 80-те града в 10-те страни, които в момента покрива.

Вилиг посочва, че Bolt има предимството на добре утвърден бизнес за наем на тротинетки, когато става дума за конкуренция от играчи като Tier, тъй като това ѝ помага директно да достига до своите над 30 млн. потребители и да печели от синергията в разходите за маркетинг и продажби.

Пре май Bolt набра 100 млн. евро от инвестиционната фирма Naya Capital Management в рамките на сделка, която оцени компанията на 1,7 млрд. евро.

Основаната през 2013 г. Bolt има над 30 млн. потребители в 35 страни. Тя успя да грабне значителен пазарен дял от Uber, предимно в големи градове в Европа и Източна Европа.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още