Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Коронавирусът донесе твърде лошо начало на годината за китайските стартъпи

Разпространението на вируса доведе до замразяване на рисковия капитал в страната

Коронавирусът донесе твърде лошо начало на годината за китайските стартъпи

Снимка: Paul Yeung/Bloomberg

Китайските технологични стартъпи се борят да останат на повърхността, след като епидемията от коронавируса заплаши да парализира критичното за тях финансиране с рисков капитал, пише Bloomberg.

Инвестициите в една индустрия, която иска срещи лице в лице, е изправена пред истински проблеми откакто епидемията се разрази през януари. Фондовете за рисков капитал намалиха инвестициите си в стартъпи с 60% през януари спрямо година по-рано, оцени базираната в Лондон консултантска компания Preqin. Това се дължи на факта, че бизнес ангелите и рисковите инвеститори, които са свикнали лично да разглеждат нови технологии и да се срещат с предприемачите, сега работят от домовете си.

Още по темата

Китайската технологична индустрия, която се гордее с пренасочването към онлайн комуникациите – от социалните мрежи до мобилните разплащания, иронично се препъва в момента заради липсата на най-основните форми на човешки контакт. Ако ситуацията продължи, а засега няма признаци, че мерките, свързани с националната карантина ще бъдат вдигнати, това излага на опасност част от милионите стартиращи компании. Взети заедно те представляват важен двигател на растежа на втората по големина икономика в света. Това е двойно по-голяма тежест за една индустрия, която през 2019 г. се сблъска с нестабилния приток на капитал, забавящата се икономика и напрежението между САЩ и Китай.

„Като предприемач, който премина през ТОРС през 2003 г., напълно разбирам предизвикателствата, пред които са изправени предприемачите“, коментира Нийл Шен, основател и партньор в Sequoia Capital China. „Заставаме напълно зад предлагането на подкрепа и помощ на компаниите, които сме подкрепили, по всякакъв възможен начин“, посочва още той.

Проблемите на китайските технологични играчи започнаха през 2019 г. Търговските ограничения, наложени от Вашингтон, попариха интереса на инвеститорите и доведоха до спад в броя на сделките. На световната сцена също се случиха неприятни неща. Проблемите на WeWork не повлияха добре. Еуфорията, която създаде над 100 компании еднорози (с оценка на 1 млрд. долара) в Китай, намаля значително в края на миналата година.

Епидемията беше последното нещо, от което китайският технологичен сектор се нуждаеше.

„Това не беше началото на годината на плъха, на което се надяваше Китай“, коментира И Фай Кам, ръководител на азиатските операции на Preqin.

 

 

По статията работи: Елена Кирилова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
0
 
1
преди 11 месеца
Няма профилна снимка
"заплаши да парализира критичното за тях финансиране с рисков капитал,"

много критични неща в едно изречение ....................

Още от Новини
Звезди на NBA инвестират във финтех сартъпа Goalsetter