IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коронавирусът поставя под въпрос провеждането на Световния мобилен конгрес

Няколко компании вече се оттеглиха от най-голямото събитие за мобилни технологии в Европа

14:46 | 09.02.20 г.
<p>
	Кадър от Световния мобилен конгрес през 2019 г. <em>Снимка:&nbsp;Angel Garcia/Bloomberg</em></p>

Кадър от Световния мобилен конгрес през 2019 г. Снимка: Angel Garcia/Bloomberg

Епидемията на коронавируса в Китай поставя все повече въпроси пред изложителите и посетителите на предстоящия Световен мобилен конгрес. Събитието, което ще се проведе между 24 и 27 февруари в Барселона, е изправено пред огромно предизвикателство, като се има предвид, че е свързано със стичането на над 100 хил. души от цял свят, които ще се съберат в конгресния център Fira Barcelona.

В Китай, където се разрази епидемията, всякакви събития, предполагащи събирането на много хора на едно място, бяха отменени, с цел да се овладее разпространението. Мерките засегнаха и честванията на Китайската нова година. Huawei Technologies отложи за по-късна дата конференцията си за разработчици в Китай по препоръка на властите. Последното голямо събитие, което беше отменено заради опасността, е Art Basel в Хонконг.

Факт е, че и двете събития се намират на територия, която е засегната от коронавируса, но традиционно на Световния мобилен конгрес в Барселона има силно присъствие на компании и техни представители от Азия, в това число немалко от Китай.

Притесненията, че конгресният център може да се превърне в място за бързо разпространение на коронавируса, накара организаторите от GSM Association (GSMA) да вземат незабавни мерки. Освен че се предвиждат по-специални хигиенни условия на мястото, организаторите на конгреса препоръчват посетителите да не се здрависват и като цяло да избягват близки контакти.

Очаквано, всички опасения и възможности се обсъждат със Световната здравна организация, а от GSMA обявиха, че се предвижда конгресът да се проведе както обикновено.

Събитието е известно с това, че привлича огромен брой представители на мобилната индустрия, които обсъждат най-новите тенденции, устройства, политики и възможности за развитие, включително пристигат и лидерите на компании като Facebook, Samsung Electronics, Huawei Techologies и т.н. Но само 2 седмици преди конгресният център да отвори врати за посетителите, част от изложителите започнаха да се разколебават.

Китайската компания ZTE първа реши да предприеме някакви действия. В случая само отмени пресконференцията си, но обеща всичките ѝ важни устройства и технологии да бъдат показани на нейния павилион.

По-големият удар обаче дойде от шведският гигант за телекомуникационно оборудване Ericsson, който традиционно е един от големите изложители на MWC Barcelona. Този път обаче компанията няма да се включи в събитието.

“След задълбочена вътрешна оценка на риска, Ericsson реши да вземе допълнителни предпазни мерки, като се оттегли от MWC Barcelona 2020, най-голямото събитие в телекомуникационната индустрия”, обяви европейският гигант в прессъобщение в петък.

По думите на главния изпълнителен директор и президент на Ericsson Борхе Еколм “здравето и сигурността на нашите служители и клиенти е нашият най-голям приоритет”. В изявлението си той посочва, че решението не е взето лесно, но компанията вярва, че “най-отговорното бизнес решение” е да се оттегли от тазгодишният конгрес.

Със сигурност оттеглянето от участие не е от лесните решения за компанията, като се има предвид, че както тя, така и останалите играчи в индустрията, използват MWC Barcelona, за да покажат иновациите, по които работят, да се срещат с медиите, да сключват нови партньорства и да затвърждават стари такива.

Но все пак по стъпките на Ericsson реши да премине и Nvidia, която обяви в събота, че също се оттегля заради “рисковете за общественото здраве, свързани с коронавируса”.

ZTE, чиито служители ще пристигнат от Китай, уведоми, че всички, които предстои да дойдат в Барселона, ще преминат двуседмична предварителна карантина, за да се гарантира, че няма да са преносители на вируса. От GSMA пък призоваха изложителите, идващи от страни, засегнати от коронавируса, да пристигнат в Барселона 2 седмици по-рано, където да преминат двуседмична карантина.

И все пак никой не може да гарантира, че всички ще откликнат на тази молба.

До Световния мобилен конгрес остават две седмици, в които предстои да видим дали ще има още отказали се изложители, както и какви допълнителни мерки ще бъдат взети от GSMA. Рискът от събирането на толкова много хора от цял свят на едно място в момент, в който ситуацията около коронавируса все още е неясна, е изключителен риск. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:16 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още