IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коронавирусът засегна сериозно и IBM

Компанията отчете спад на приходите си за първото тримесечие и оттегли прогнозата за годишните си резултати

10:20 | 21.04.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty Images</em></p>

Снимка: Getty Images

International Business Machines (IBM) отчете спад на приходите за първото тримесечие и оттегли прогнозата за годишната си печалба, подсказвайки, че пандемията на Covid-19 се е превърнала в пореден проблем за компанията, докато тя се насочва към изчислителните облаци, предава Bloomberg.

Приходите са се свили с 3-4% до 17,6 млрд. долара през периода, който завърши на 31 март, обяви компанията. Анализаторите, които наскоро обновиха своите прогнози, за да вземат предвид и пандемията, очакваха сумата да е 17,7 млрд. долара, сочат данни, събрани от Bloomberg.

Новият главен изпълнителен директор Арвинг Кришна, който пое ръководството от Джини Ромети по-рано този месец, е изправен пред предизвикателството да ръководи 108-годишния технологичен гигант в една среда на икономически сътресения, породени от коронавируса.  Много организации отложиха големи покупки на технологични решения, за да избегнат проекти, които са скъпи, сложни, а понякога и влияят сериозно на съществуващите вече бизнес процеси. Още преди появата на коронавируса IBM срещаше трудности в постигането на консистентно увеличаване на приходите си.

„Тези новини показват, че Арвинд Кришна трябва да направи малко повече от това просто да е на линия“, твърди главният изпълнителен директор на Nucleus Research Иън Кембъл.

Компанията се опитва да увеличи дела на приходите си от софтуер за хибридни облаци и услуги, който позволява на потребителите да съхраняват данни на частни сървъри и в няколко публични облака, включително в тези на конкурентите на IBM – Amazon.com и Microsoft. IBM придоби RedHat за 34 млрд. долара през 2018 г., за да подпомогне тези усилия. Освен това заложи на силна промоция на своите системи за изкуствен интелект Watson.

“В следващите няколко месеца трябва да се фокусираме върху стабилността на бизнеса и в това да сме сигурни, че опазваме нашата ликвидност и счетоводния ни баланс“, коментира Кришна в конферентен разговор с анализатори, превръщайки се в първия главен изпълнителен директор на IBM, който се включва в такъв по повод финансовия отчет. Той допълни, че занапред фокусът ще бъде върху хибридния облак, изкуствения интелект, последвани от квантовите компютри.

Книжата на компанията загубиха около 3% от стойността си по време на следборсовата търговия, след като завършиха борсовия ден на цена от 120,41 долара в Ню Йорк. От началото на годината цената на акциите се е свила с 10 на сто.

За март IBM отчита забавяне на продажбите на когнитивен софтуер, тъй като пандемията се е разраснала, а икономиката е пострадала от този факт. В краткосрочно бъдеще компанията очаква, че клиентите ѝ ще отлагат проекти, особено такива, включващи софтуер, докато търсенето на нов хардуер ще остане стабилно, твърдят директорите на компанията. По-рано този месец германската софтуерна компания SAP отчете подобен спад в лицензите за облачни услуги.

Като се изключат някои елементи, печалбата на IBM е достигнала 1,84 долара на акция през тримесечието, при средна прогноза на анализаторите за 1,81 долара. Технологичният гигант си е поставил за цел да свие разходите си с 2 млрд. долара тази година, обяви главният финансов директор Джим Кавано.

Технологичният гигант отчете, че приходите от облачни услуги са се увеличи с 19% до 5,4 млрд. долара през първото тримесечие. Това повишение е предизвикано от Red Hat, която е допринесла със 719 млн. долара към приходите от продажби на IBM за периода, след финансовите корекции, свързани с придобиването.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още