IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Космическият туризъм - индустрия за 20 млрд. долара

Новите възможности за летене ще променят авиационната индустрия, прогнозира UBS

08:32 | 21.03.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Швейцарската банка UBS вярва, че бъдещето, свързано с усилията на компании като Virgin Galactic, SpaceX и Blue Origin да осъществяват космически полети, ще бъде доста печелившо.

В доклад, публикуван по-рано тази седмица, UBS посочва, че след десетилетие високоскоростното пътуване в космоса ще представляват пазар, който ще генерира 20 млрд. долара годишно и ще се конкурира с полетите на дълги разстояния. До 2030 г. космическият туризъм пък ще се превърне в пазар за 3 млрд. долара, посочва UBS.

"Въпреки че космическият туризъм все още е в ранната си фаза, ние смятаме, че когато тази технология се докаже, цената ще спадне заради технологията и конкуренцията, а тогава космическият туризъм ще стане по-масов“, коментира анализаторът на UBS Джеръд Касъл и Майлс Уолтън.

UBS очаква по-широката космическа индустрия, която днес е на стойност 400 млрд. долара, да нарасне двойно до 805 млрд. долара до 2030 г., когато започне да разчита на тези иновации. Въпреки че тези подсектори ще са само малка част от всичко това, Кесъл и Уолтън твърдят, че „прогнозата за космическата икономика, космическия търизъм и дългите пътувания в космоса ще станат далеч по-бичи“.

Частните космически компании „инвестират агресивно в космически възможности“, посочва UBS. Фирмата вярва, че достъпът до космоса „ще донесе и по-големи възможности за инвестиции“.

Дългите самолетни полети, които траят по повече от 10 часа, ще бъдат „погълнати“ от полетите с ракети от точка до точка, твърди UBS. Фирмата посочва плановете на SpaceX да използва огромните ракети Starship, които изгражда, за да превозва до 100 души по света за минути. SpaceX заяви, че Starship ще може да лети от Ню Йорк до Шанхай за 39 минути, вместо за 15-те часа, които са нужни със самолет.

UBS посочва, че има над 150 млн. пътници годишно, които летят по маршрути от над 10 часа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:33 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
Shadow1
преди 5 години
Ммм 20 милиарда, бързо да вкараме още един стратегически проект редом до АЕЦ Белене и газовия хъб за построяване на космодрум и ще чакаме българския Илън Мъск да избие инвестициите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още