IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Крадците на въглеродни емисии от ЕС се оказаха от Румъния

Според гръцката полиция румънски хакери са причина за затварянето европейската борса за търговия с въглеродни емисии

11:46 | 31.01.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>Снимка: www.sxc.hu</p>

Снимка: www.sxc.hu

Кражбите на сертификати за продажба на въглеродни емисии за над 30 млн. евро, които станаха причина за временното затваряне на европейската борса за търговия с въглеродни емисии миналата седмица, са с произход от Румъния. 

Според проучване на гръцката полиция румънски хакери стоят зад кражбите, които нарушиха нормалната дейност на Европейската система за търговия с въглеродни емисии (EU ETS), съобщават днес вестници в Букурещ, цитирани от БТА.

Търговията с въглеродни емисии бе спряна на 19 януари от Европейската комисия, след като хакери успяха да проникнат в регистрите на Гърция, Австрия, Чехия, Полша и Естония и откраднаха сертификати за въглеродни емисии за около 30 млн. евро, които веднага са били продадени.

Гръцката полиция е проследила IP адресите, от които са извършени кибер атаките над гръцкия регистър с въглеродни емисии, до Румъния. Интерпол е бил уведомен за това, посочва EurActiv.

Междувременно Европейската система за търговия с въглеродни емисии остава затворена, за да могат страните от Европейския съюз да засилят мерките за сигурност в националните си регистри за съхранение на електронните сертификати за търговия с емисии.

Откраднатите от хакерите сертификати били препродадени незабавно, като крадците са спечелили от това 28 млн. евро. Един сертификат дава право да се изтъргува 1 тон въглероден диоксид, който струва 14 евро.

Мащабната кражба на сертификати от европейската схема за търговия с въглеродни емисии може да обезкуражи допълнително присъединяването на други страни към подобни инициативи за ограничаване на вредните емисии от парникови газове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:22 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още